Ilyen egyszerű egészségesen helyettesíteni a legalapvetőbb élelmiszert

szendvicskrém
Vágólapra másolva!
Megunta a vajat? Netán csak szeretne biztos lenni abban, hogy egészséges étel kerül az asztalára? Válasszon szendvicskrémet! Na, de ne a boltból! Noha a házi készítésű krémek a tartósítószerek hiánya miatt gyorsabban megromlanak, kicsi ár ez az egészségért. Hiszen, ha otthon készítjük, pontosan ismerjük az összetevőket, ráadásul mi magunk válogathatjuk össze őket. Ezekkel a receptekkel pedig akár a hét minden napján változatos lehet a reggeli.
Vágólapra másolva!

A szendvics azóta az emberiség mindennapjainak része, mióta John Montagu, Sandwich-grófság negyedik lordja 1768-ban nem akarta otthagyni az épp zajló kártyapartit. Mivel – a források szerint – nem szeretett volna felállni az asztaltól, megkérte a szolgálókat, hogy

tegyenek neki egy hússzeletet két pirított kenyér közé.

Ezzel szemben az életrajzírója szerint a munka kötötte sokszor napokra, sőt még éjszakákra is az íróasztalához a grófot. Vagyis nem a kártya, hanem a közügyek miatt nem maradt még enni sem ideje.

Bárhogy is, az angol sandwich szó a 18. században jelent meg először írásban. Neve bár a grófhoz kapcsolódik, a közkedvelt reggeli és tízórai fogás feltalálása nem hozzá fűződik.

De akkor ki volt az első ember, aki szendvicset készített?

Nem más, mint egy zsidó bölcs, Hillél, aki a források szerint bárányhússal töltött maceszt készített a zsidó húsvétra.

Azt hihetnénk, hogy a szendvics evolúciója több száz év alatt a végéhez ért, pedig még közel sincs a befejezés: újabbnál

újabb ötletek és megoldások látnak napvilágot.

Régen zsírral és vajjal kenték meg a kenyérszeleteket, ma már sokan a divatos szendvicskrémeket vagy ízesített krémsajtokat használják. Ezzel persze semmi gond nincs, legalábbis addig, amíg tudjuk, milyen összetevőket tartalmaz. Mivel azonban ebben sosem lehetünk teljesen biztosak, itt van néhány egyszerű recept, amelynek elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe.

Próbálja ki őket!

Forrás: Tara's Multicultural Table

Fokhagymás szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 csésze majonéz
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1/2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1/2 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
  • 1/2 evőkanál apróra vágott friss oregánó
  • 1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom

Elkészítés:

Tegye a hozzávalókat egy turmixgépbe, és dolgozza jól össze. Használja szendvicsekhez, hamburgerekhez vagy salátákhoz.

A jalapenós hummuszért lapozzon tovább!