Hazánkat újabb megtiszteltetés érte

Vágólapra másolva!
Idén Budapest adott otthont a híres Euroskills-bajnokságnak, amely az egyes mesterségek szépségeit mutatta be a közönségnek. A megmérettetésen 500 versenyző vett részt 39 szakmából. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.
Vágólapra másolva!

Az Euroskills bajnokságot kétévente rendezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés.

A bajnokságon – ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik – a hasonló versenyektől eltérően nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik,

hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz. Például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését.

A szakácsverseny győztesei (balról): az ausztriai ezüstérmes Michael Ploner, a svéd aranyérmes Viktor Thulin, és a finn bronzérmes Kaisla Heimala Forrás: WorldSkills Europe Facebook

Az eseményen 24 európai országból érkező 25 év alatti szakács mérte össze a tudását. A feladatok között erőleves, vendégváró falatok, szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt.

Végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak.

A svédek egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint más nemzetek. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető:

már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d'Or döntősök és nyertesek képzik.

A verseny ezüstérmese az ausztriai Michael Ploner, bronzérmese pedig a finn Kaisla Heimala lett.