Ekkor jelent meg az első szakácskönyv

szakácskönyv
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy Európában a középkorban jelentek meg az első szakácskönyvek? Vagy azt, hogy Kínában viszont már 3000 évvel ezelőtt is létezett? Kezdetben persze csak kéziratos formában terjedtek, később azonban – 1475-től kezdve a könyvnyomtatás feltalálásának köszönhetően – már kaphatóak voltak nyomtatott szakácskönyvek is.
Vágólapra másolva!

A legelső ismert magyar szakácskönyv – nyomtatott formában – a 17. század végén jelent meg. Címe:

Szakáts mesterségnek könyvetskéje,

vagyis a mai írásmóddal Szakácsmesterségnek könyvecskéje, amelyet Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász adott ki 1695-ben.

Szakáts mesterségnek könyvetskéje Forrás: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Ettől kezdve – az idő előrehaladtával – folyamatosan jelentek meg az újabbnál újabb receptgyűjtemények. Mára pedig a technika fejlődésének köszönhetően sokan elvetették a könyvformát, és inkább a számítógépre vagy a telefonjukra gyűjtik a recepteket az internet segítségével.

Erre kínál lehetőséget a Pinterest, ahol táblákra rendezhetjük kedvenceinket, vagy a fényképező funkció a telefonon, amellyel egy kattintással örökíthetjük meg az adott fogás elkészítésének lépéseit.

Így a mai kor emberének sokkal könnyebb dolga van, ha ihlethiányban szenved: csak fel kell mennie az internetre.

Ráadásul megismerhetjük más nemzetek, népek konyháit is, így akár anélkül utazhatunk, hogy egy tapodtat is mozdulnánk.

Próbáljunk is ki egy perui receptet, a sajtos maniókagolyókat! Bár a legelső szakácskönyv még nem tartalmazta a maniókát, mint alapanyagot, mára az egész világon elterjedt.

Forrás: Living sweet moments

Sajtos maniókagolyó

A manióka ehető, gumós gyökere rendkívüli kalóriaforrás, mint a rizs, a cukor és a kukorica. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik. Fogyasztják magában, alapanyagként, ám például lisztet is készítenek belőle.

Hozzávalók a golyókhoz:

  • 1 kg manióka, meghámozva
  • 4 evőkanál sózott vaj
  • 2 csésze reszelt sajt
  • só, bors
  • 1 és ½ csésze növényi olaj a sütéshez
  • liszt és tojás a panírhoz

Hozzávalók a korianderes mártogatóshoz:

  • ½ csésze apróra vágott koriander
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • ¼ csésze majonéz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál ecet
  • egy fél kiskanál kömény
  • 1 lime leve
  • só és bors

A golyók elkészítése:

Főzzük a maniókát egy edény sós vízben, amíg megpuhul. Ez körülbelül 20-25 perc.

Vágjuk őket négy részre, vágjuk ki mindegyik közepét, azután pürésítsük egy aprítógéppel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, azután adjuk hozzá a vajat és az egy csésze sajtot. Dolgozzuk jól össze.

Formázzunk golyókat a püréből, tömjük meg a közepét sajttal. Egy tálban verjünk fel néhány tojást, egy másikba pedig öntsük bele a lisztet.

Forgassuk meg a golyókat a tojásban, azután a lisztben, majd rakjuk egy tányérra vagy tálcára. Tegyük a hűtőbe őket 45 percre vagy egy órára, hogy megkeményedjenek.

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és süssük ki a golyókat. Tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, tálaljuk a mártogatóssal.

A korianderes mártogatós elkészítése:

Tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, és dolgozzuk jól össze.