Íme a világ egyik legnagyobb töke

tök, a világ legnagyobb töke
Vágólapra másolva!
Míg mi a mindennapi teendőinkkel voltunk elfoglalva – rohantuk a suliba a gyerkőcökkel, belefeledkezve a munkába estig dolgoztunk –, addig egy amerikai férfi, Steve Geddes benevezett az Óriás Tök elnevezésű éves versenyre. Ráadásul meg is nyerte azt. Így ő a világ második legnagyobb tökének birtokosa. De vajon ki az első helyezett? És mekkorák ezek az óriási tökök?
Vágólapra másolva!

Steve Geddes akkora tököt termesztett, amekkorát eddig még nem látott Észak-Amerika. Nem véletlenül hozta el az aranyérmet a versenyről. Ám ez még mind semmi, hiszen övé

Észak-Amerika legnagyobb,

illetve a világ második legnagyobb töke. Súlya 2 528 font, amely körülbelül 1147 kilogramm.

Forrás: Food and wine

A mindenkori rekordot a belga Mathias Willemijns tartja, akinek legnagyobb töke 2 624.6 font, vagyis hozzávetőleg 1191 kilogramm. Látható, hogy az amerikai férfi nem sokkal van lemaradva mögötte.

Geddes az óriási tököket 10 évvel ezelőtt kezdte termeszteni, amikor egy barátja bevezette ebbe a különös hobbiba.

A gigantikus tök elképesztő jelenség, de persze az anyukák, a háziasszonyok és a főzni szeretők nem a rekordot látják benne, hanem hogy egész ősszel jól tudnának lakni belőle. Mindjárt négy olyan receptet is mutatunk, amelyet a tökpüré tesz egyedivé.

Előtte azonban nézzük meg, hogyan készül házilag a püré.

Tökpüré

Hozzávalók:

  • 2-3 kg tök

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 200 fokra.

Vágja szét a tököt, szedje ki belőle a magokat. Sózza meg a belsejét, azután fejjel lefelé fordítva tegye egy sütőpapírral kibélelt tepsire.

Süsse 45-60 percig, amíg teljesen megpuhul.

Szedje ki a húsát egy kanállal, tegye egy turmixgépbe, és pürésítse.

A tökpürés receptekért lapozzon tovább!