Pikáns jelenet a konyhában

csili
Vágólapra másolva!
Noha a nyárnak, így a lecsószezonnak is vége, ha maradt még néhány darab paradicsom a hűtőben, érdemes elkészíteni ezt a fogást. A shakshuka egy lecsószerű étel sok paradicsommal, amely elsősorban Észak-Afrikában és a Közel-Keleten örvend nagy népszerűségnek. Elkészítési módja és fogyasztása némiképp különbözik a mi lecsónkétól, viszont kipróbálni mindenképp érdemes – legalább egyszer az életben.
Vágólapra másolva!

A fűszeres fogásra a benne található buggyantott vagy sült kacsatojás teszi fel a koronát, általában kenyérrel vagy pitával fogyasztják.

Ahogy az lenni szokott, a shakshukának is rengeteg változata létezik, de örök igazság, hogy a paradicsom és a paprika arányát nézve, az előbbi van fölényben.

Sokan padlizsánt és csilit is raknak bele.

Ez utóbbit semmiképp sem érdemes kihagyni, ha szeretjük a pikáns ízeket.

Elkészítése rendkívül egyszerű, tehát ha egy gyors vacsorára vágyunk, jusson eszünkbe ez a recept.

Forrás: Shutterstock

Shakshuka

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 piros csilipaprika, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 300 g paradicsom
  • egy marék koktélparadicsom
  • 1 teáskanál vörösborecet
  • só és bors
  • egy csipet cukor
  • 2 kacsa- vagy tyúktojás
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • friss koriander a tálaláshoz

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 190 fokra.

Egy sütőbe rakható serpenyőben melegítse fel az olívaolajat, és pirítsa meg az apróra vágott hagymát. Adja hozzá a csilit és a fokhagymát, főzze lassú tűzön 1 percig.

Öntse bele az apróra vágott paradicsomot és az egész koktélparadicsomokat is, majd főzze 15-20 percig.

Adja hozzá a vörösborecetet, a sót, a borsot és a csipet cukrot. Keverje jól össze.

Fakanál segítségével készítsen két bemélyedést a keverékben, üsse bele a tojásokat, szórja meg zsemlemorzsával, azután tegye a sütőbe 6-8 percre, míg a tojás teljesen megsül.

Vágjon rá friss korianderlevelet, és tálalja frissen.