2018. október 17. napján 17:46 órakor, anonim módon, Tömeges szalmonellafertőzés a kaposvári bölcsődékben: és már nem először címmel jelent meg cikk az origo.hu internetes oldalon. A cikk több félrevezető, valóságot elferdítő, társaságunk jó hírnevének megsértésére alkalmas állítást tartalmaz. Ezen túlmenően nyilvánvalóan rosszindulatúan mossa egybe a kaposvári bölcsődékben történteket társaságunk nevével.

A cikk az alábbi hamis, félrevezető és társaságunk jó hírnevének megsértésére alkalmas állításokat tartalmazza.

Cím: „Tömeges szalmonellafertőzés a kaposvári bölcsődékben: és már nem először"

Bevezető szöveg:Az összes önkormányzati bölcsödében történt szalmonellafertőzés, vagyis ételmérgezés az elmúlt időszakban Kaposváron. Ez összesen öt bölcsödét, és több mint száz gyereket jelent.

Kiemelt idézet: „Augusztus óta háromszor is előfordult a bölcsődénkben tömeges megbetegedés"

Kiemelt szöveg: „Az egyetlen közös pedig az ételkiszállító cég. És természetesen az, hogy a hasonló megbetegedéseket minden esetben romlott ételtől lehet megkapni."

A cikk félrevezetően állítja, és a valóságot elferdítve azt sugallja, hogy társaságunk tömeges ételmérgezést okozott Kaposváron, aminek következtében több száz gyerek betegedett meg.

Ezzel szemben a valóság az, hogy bár Kaposváron történtek megbetegedések bölcsődékben, azonban azokat nem a társaságunk által készített étel okozta és ezek sem tömegesen történtek. Ezt a hatósági vizsgálatok egyértelműen alátámasztják.

A valóságban a hatóság 2018. augusztus 10. és 2018 október 10. között összesen 10 alkalommal ellenőrizte a bölcsődék tálalókonyháit, illetve a bölcsődéket ellátó főzőkonyhát. Az összes hatóság által végzett vizsgálat – legyen szó ételmintáról, konyhai berendezésről vett mintáról – eredménye negatív.

Társaságunk a hatóságok utasítására az ételminták megőrzésére előírt 72 órás határidőn túl is megtartotta az alapanyagokat (a megfelelő tárolási körülmények betartásával). Ezeknek az élelmiszereknek is elvégezte az ellenőrzését a hatóság, amelynek eredménye szintén negatív.

A hatóság kérésének eleget téve társaságunk az összes konyhán dolgozó, valamint sofőr és irodai dolgozó székletmintáját önkéntesen elküldte vizsgálatra, amelynek eredménye szintén negatív lett.

A 62/2003. (X.27) ESzCsM rendelet 8. § (1) bekezdése alapján egyszerre 30 személy megbetegedése esetén beszélünk tömeges ételmérgezésről. Ilyen eset nem fordult elő, ezért a cikk hamisan, félrevezetően és társaságunk jó hírnevének megsértésére alkalmas módon tartalmaz állításokat.

A cikk félrevezetően állítja, és a valóságot elferdítve azt sugallja, hogy a megbetegedéseket a társaságunk által szállított étel okozta Kaposváron.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a társaságunk által szállított étel semmilyen megbetegedést nem okozott. Az azokból vett minták hatósági ellenőrzése sem szalmonella, sem egyéb kórokozó jelenlétét nem mutatták ki, minden vizsgálat negatív lett.