A halloween szó a hallows' evening, vagyis a mindenszentek éjszakája szavak összetételéből jött létre. Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnepet október 31-én, éjszaka tartják. Szimbóluma a vicsorgó töklámpás. Széles körben úgy gondolják, hogy a halloween a samhainból, vagyis a boszorkányok, kísértetek és démonok pogány ünnepéből ered. Mások viszont úgy vélik, hogy semmi köze a samhainhoz, mert egy önálló, keresztény ünnepként született meg, és nőtte ki magát. De vajon honnan ered a töklámpás legendája?
Nos ennek is, mint minden legendának, számos változata ismert. Az egyik ír monda szerint eredete
egy részeges kovácshoz köthető.
Jack O'Lanternt egy nap az ördög a pokolba hívta, ám ő nem akart vele menni. Helyette kitalált egy tervet: felcsalta az ördögöt a fára, majd egy keresztet vésett a kérgébe, amitől megijedt, és nem mert lemászni.

Persze őt sem kellett félteni, hiszen csellel végül rávette a kovácsot, hogy leengedje. Cserébe Jack csupán annyit kért: miután meghal, ne kerüljön a pokolba. Ám, ahogy az ördög lejött a fáról, rögtön el is tűnt.
Halála után sem a menny, sem a pokol nem fogadta be Jacket: az előbbi azért, mert rengeteg rosszat tett élete során, az utóbbi pedig azért, mert az ördög még mindig haragudott rá a csel miatt.
Tehát a lelke a menny és a pokol között rekedt.
Megkérte az ördögöt, hogy adjon neki egy kis fényt, amivel megtalálhatná az utat vissza az élők világába. Az ördögnek megesett rajta a szíve, és adott neki egy izzó fadarabot.
Ezt Jack egy takarmányrépa kivájt belsejébe tette, így készített lámpást.
Úgy tartják, hogy bizony ez volt a halloweeni töklámpás őse.
Ha idén nem is terveztünk tököt faragni, néhány félelmetes arcot így is az asztalra varázsolhatunk a gyerekekkel. Készítsünk rémes, de annál finomabb tököket!

Mandulás töksütemény
Hozzávalók a süteményhez:
- 300 g szobahőmérsékletű vaj
- 200 g cukor
- 75 g tojássárgája
- 250 g liszt
- 100 g keményítő
- 100 g mandulaliszt
- 0,5 g eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje
- 10 g őrölt kávé
Hozzávalók a gesztenyekrémhez:
- 250 g tejcsokoládé
- 200 g friss tejszín
- 65 g főtt és hámozott édes gesztenye
- 1 g só
A mandulás sütemény elkészítése:
Dolgozza össze a vajat, a cukrot és a vaníliát egy tálban, majd adja hozzá a tojássárgáját.
Egy másik tálban keverje össze a lisztet, a mandulalisztet, a keményítőt és az őrölt kávét, azután öntse hozzá a vajas keverékhez.
Gyors mozdulatokkal keverje össze, és egy nyomózsák segítségével készítsen tökformákat, vagy töltse szilikon sütőformákba.
Süsse 170 °C-on körülbelül 10 percig.
A gesztenyekrém elkészítése:
Melegítse fel a tejszínt, és öntse rá a csokoládéra. Hagyja állni néhány percig, majd adja hozzá a gesztenyét, és keverje amíg sima lesz.
Hagyja állni 12 órát, azután töltse meg vele a mandulás süteményeket.