A sörrel főzés nem azt jelenti, hogy sört iszunk, miközben készítjük az ebédet. Bár akár ezt is megtehetjük, ha hagyunk egy keveset azért az ételbe is. A sör ugyanis különleges ízt ad neki, általa valami egészen egyedi kerülhet az asztalra. Egyes források szerint a sörrel való főzés pont annyi idős, mint a fogyasztása. A törökországi Anatólia régióban lévő Göbekli Tepe régészeti lelőhelyen talált sörkészítésre utaló bizonyítékok például körülbelül a Krisztus előtt 8500 és 5500 közötti időszakból származhatnak. Talán ezek lehettek a kezdetek. Ekkor indult az utazás, amely mára lehetővé tette, hogy a sör hétköznapi ételekből kivételes ételeket varázsoljon.
Na, de hogyan használjuk főzés során?
Az első szabály, ha sörrel főzünk, a következő: csak olyat vásároljunk és használjunk, amelyet szívesen fogyasztunk önmagában is.
A barna sör jól illik a vörös húsokhoz, a pörköltekhez vagy a sajtos ételekhez, a világos viszont inkább a könnyebb fogásokhoz passzol, mint a baromfi, a tenger gyümölcsei vagy a desszertek.
A pale ale szinte minden recepthez jó választás.

Tejben, vajban, sörben...
Sörben pácolhatunk különböző húsokat, halakat vagy tenger gyümölcseit. Figyeljünk rá, hogy ez esetben könnyű,
ne túl aromás fajtákat válasszunk.
Egyszerűen öntsük rá a húsra, azután adjunk hozzá fűszereket vagy friss fűszernövényeket, esetleg szójaszószt, gyömbért vagy fokhagymát.
Győződjünk meg róla, hogy a pác teljesen befedi a húst, azután tegyük félre néhány órára – amennyit a recept ír.
Sört reggelire
Mielőtt nekifognánk a főzésnek, várjuk meg, míg a sör szobahőmérsékletűre melegszik. A nem megfelelő hőmérséklet
ronthat az elkészült fogás élvezeti értékén.
A sör pont úgy működik, mint a szénsavas ásványvíz: könnyedebbé és ropogósabbá teszi a tésztát. Így például a palacsintába is jól illik. De liszttel és sóval összekeverve megforgathatjuk benne a hagymakarikákat, majd kisüthetjük olajban.
Tudta, hogy a középkori Európában sörlevest reggeliztek az emberek kenyérrel? Ebből is látszik, hogy a sörrel főzés nem 21. századi találmány.
Hő hatására az alkohol egy része elpárolog, és csak a finom aromák maradnak meg az ételben. Ettől függetlenül persze gondolja meg, autóba ül-e még aznap.
Próbálja ki a következő receptet!

Sörpalacsinta
Hozzávalók:
- 140 g liszt
- 100 g cukor
- ¾ teáskanál sütőpor
- egy csipet só
- egy csipet fahéj
- 236 ml világos sör
- 1 tojás
- 30 ml olaj
- ½ teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje
Elkészítés:
Egy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat, egy másikban pedig a tojást, a sört, az olajat és a vaníliát.
A száraz hozzávalókat adja hozzá a nedves összetevőkhöz, és dolgozza jól össze.
Végül süsse ki a palacsintákat, és tálalja a kedvenc feltétével.