A tök Közép- illetve Dél-Amerikából származik, már az inkák, az aztékok és a maják is szívesen fogyasztották. Ahogy kezdett elterjedni Európában, úgy lett az ősz kedvelt tápláléka.
Rosttartalma kiemelkedő, ami segíti az emésztést.
Eme csodás tulajdonsága miatt a táplálkozási szakértők a fogyással szokták összefüggésbe hozni: mivel a kalóriatartalma is alacsony jól illik a diétás étrendekbe.
Narancssárga színe a béta-karotin jelenlétére utal, amely a szervezetben A-vitaminná alakul. Ez elengedhetetlen a szem egészsége szempontjából.
Tartalmaz továbbá luteint és zeaxantint is, amely antioxidánsokról úgy gondolják, hogy segítenek megelőzni a szürkehályog kialakulását.
Az ősszel nemcsak a hideg idő, hanem a megfázás és az influenza időszaka is beköszöntött. Az A-vitamin a fertőzések és vírusok elleni küzdelemben is élharcos. A tökmagolaj pedig kiváló a különböző bakteriális és gombafertőzések ellen. Persze C-vitaminban is gazdag, amely szintén
az immunrendszerünk védelmére szolgál.
Plusz pont a sütőtöknek, hogy a béta-karotin miatt még a bőrünket is megvédi az UV sugárzástól. Sőt, még akár természetes arcpakolást is készíthetünk ¼ csésze sütőtökpüréből, 1 tojásból, 1 evőkanál mézből és 1 evőkanál tejből. Hagyjuk hatni 20 percig, azután mossuk le.
És ez még nem minden, hiszen csodás desszerteket is süthetünk belőle a bűnözős napokra!
Hozzávalók a kávékrémhez:
Hozzávalók a kandírozott tökhöz:
Hozzávalók a mascarponekrémhez:
Hozzávalók a narancsos csokoládébevonathoz:
A kávékrém elkészítése:
Verjük fel a tojássárgáját a cukorral, majd öntsük át egy serpenyőbe a tejjel és a tejszínnel együtt. Főzzük 10 percig.
Vegyük le a tűzről, utána keverjük bele a csokoládét, a kávét és a zselatint. Jól dolgozzuk össze, és hagyjuk kihűlni.
Amint a keverék megszilárdul, egy nyomózsák segítéségével töltsük meg vele a jégkockatartó alját, és tegyük a fagyasztóba.
A kandírozott tök elkészítése:
Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet és a cukrot. Az így kapott szirupba tegyük bele a kis kockákra vágott tököket, és lassan főzzük 15 percig.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni legalább 24 órán át. Másnap vegyük ki a szirupból, hagyjuk lecsöpögni, megszáradni.
A mascarponekrém elkészítése:
Főzzük össze a tojássárgáját, a cukrot, a sót és a tejszínt. Levéve a tűzről keverjük bele a zselatint, végül a mascarponét.
Legalább 24 órára tegyük hűtőbe, majd tálalás előtt körülbelül 5 percig verjük habverővel.
A sütemény befejezéséhez törjünk össze 50 gramm macaront. A kávékrémet vegyük ki a fagyasztóból, és rétegezzük rá a mascarponekrémet, a kandírozott tököt, végül a macaront.
Szúrjunk bele jégkrémpálcikát, és újra tegyük a fagyasztóba.
A narancsos csokoládébevonat elkészítése:
Olvasszuk fel a csokoládét, és keverjük bele a répalét vagy a narancssárga ételszínezéket.
Gyors mozdulattal mártsuk bele a fagyasztott kockaformát. Amint a bevonat megszilárdul, fogyaszthatjuk is.