Az utazás mindenkinek mást jelent: valaki imádja a kalandot, az izgalmat, míg másokat az új tájak felfedezése éltet. Persze vannak olyanok is, akik elsősorban a kultúra vagy a gasztronómia megismerése miatt ülnek repülőre vagy autóba. Ők azok, akik szeretik kipróbálni más nemzetek konyháját – gyakran még akkor is, ha bizarr. Most mi is teszünk egy rövid utazást Indiába, ahol a jalebit fogjuk megkóstolni.
A jalebi, más néven zulbi vagy zalabia, egy népszerű édesség Dél- és Nyugat-Ázsiában, illetve Észak- és Kelet-Afrikában. Tésztáját lisztből készítik, perec vagy kör alakban szolgálják fel, és cukorszirupba mártva fogyasztják.
Különösen népszerű Indiában és Iránban.
A kissé rágós desszertet melegen és hidegen is lehet enni. A cukorsziruphoz gyakran adnak hozzá limelevet vagy rózsavizet is. Észak-Indiában pedig például aludtejjel eszik.
Elkészítése nagyon egyszerű, mindössze 25 percet vesz igénybe. Próbálja ki!

Jalebi
Hozzávalók a tésztához:
- ½ csésze liszt
- 1 kiskanál csicseriborsóliszt
- ½ kiskanál élesztő
- ½ kiskanál olaj
- ½ kiskanál cukor
- 1/3 csésze meleg víz
- olaj a sütéshez
- kiürült mustáros vagy ketchupos doboz a tészta kinyomásához
Hozzávalók a sziruphoz:
- 1 csésze cukor
- ½ csésze víz
- egy csipet őrölt kardamom
- néhány szál sáfrány
- 1 kiskanál citromlé
A tészta elkészítése:
Keverje össze egy tálban a kétféle lisztet, az élesztőt, a cukrot és az olajat. Adjon hozzá annyi meleg vizet, hogy sűrű palacsintatészta-állagú masszát kapjon.
Dolgozza jól össze, és pihentesse egy órát.
Ha letelt az idő, keverje meg újra, és töltse a műanyag mustáros dobozba.
Melegítse fel az olajat a sütéshez egy serpenyőbe, azután nyomja ki a tésztát a dobozból, és formázzon kis kör- vagy perecalakot.
Süsse aranyszínűre mindkét oldalát, majd szedje ki papírtörlőre.
A cukorszirup elkészítése:
Keverje össze a cukrot és a vizet, azután forralja fel. Keverje hozzá a citromlevet, a kardamomot és a sáfrányt, és vegye le a tűzről.
Ha kisütötte a jalebiket, mártsa a cukorszirupba.
Fogyassza frissen!