A döner kebab egy török eredetű étel, tradicionálisan bárányhúsból készül. Függőlegesen sütik, mint a gyros húsát, közben forgatják. Manapság már csirke- és marhahús is lehet az alapja. Ebben a gyorsétteremben azonban a Mikulás rénszarvasai kerültek nyársra.

A brit I am Döner gyorsétteremben rénszarvashússal készítik a döner kebabot. A Döner&Blitzen nevű gyorsétel ötlete a főszakácsok fejéből pattant ki lappföldi útjuk során.

A helyi hagyományok inspirálták őket,

hiszen ott a rénszarvashús tradicionális ételnek számít.

Forrás: iamdoneruk

A Döner&Blitzen valójában rénszarvas- és marhahús keverékével készül; csípős vörösáfonyaszósszal, angolszász karácsonyi mártással, savanyú káposztával, fűszeres csililekvárral és gesztenyés töltelékkel tálalják.

Mint szakács, mindig az inspirációt keresem a körülöttem lévő világban. Amikor lehetőségem adódott Lappföldre utazni, helyi séfekkel találkozni, és felfedezni a konyhájukat, rögtön ugrottam

– mondta el Paul Baron, az I am Döner alapítója a brit Metrónak.

A Mikulás otthonában voltunk, amikor rájöttünk, milyen fontos a rénszarvashús ebben a kultúrában. Találkoztunk egy rénszarvasfarmerrel, akinek a családja több mint 300 éve gazdálkodik, és egy díjnyertes szakáccsal, aki elmondta, milyen ízeket és összetevőket használnak.

Baron dönerjei nemcsak azért különlegesek, mert rénszarvashús van bennük, hanem mert minden eladott darab után 50 pennyvel támogatja a yorkshire-i gyermekvédelmi alapítványt.