Legyen szó megfázásról vagy influenzáról, mindenki a saját módszerére esküszik. Vannak, akik a gyógyszerekben hisznek, míg mások pálinkával és hagymával veszik fel a harcot a kellemetlen tünetek ellen. Emellett persze vannak olyanok is, akik hagymateát főznek, megint mások reszelt gyömbért kanalaznak. A lényeg: hatékony legyen. Ezt a módszert azonban még csak kevesen próbálták – legalábbis a megfázás kezelésére.

Mi az emberek kedvence az ünnepek alatt? A forró puncs, vagyis a hot toddy. Elsősorban íze miatt isszuk, pedig valójában

élharcos a megfázás kezelésében is.

Az eredeti recept whiskey-t, forrásban lévő vizet, mézet és citromot tartalmaz.

Forrás: Shutterstock

Honnan ered?

Egyesek szerint nevét az 1700-as években kapta Edinburghban, Skóciában. Mások viszont azt mondják, hogy

az 1800-as években egy ír orvos, bizonyos Bently Todd, fahéjjal fűszerezett forró brandyt írt elő a nátha és az influenza kezelésére.

Így a hot toddy-t róla nevezték el.

Bárhogy is: egy 2008-as tanulmány szerint a forró italok jótékony hatással vannak az orrfolyásra, a köhögésre és a torokfájásra. Vagyis képesek enyhíteni a megfázás és az influenza tüneteit.

Forrás: Shutterstock

Na, de mióta gyógyszer a whiskey?

A különböző alkoholos italokat az 1800-as és 1900-as években a gyógyászatban használták. Úgy gondolták, hogy az alkohol elősegíti a nyugodt alvást, ami különösen fontos a betegségek kezelésében.

Ám a folyadékbevitelre ügyelni kellett, hiszen az alkohol és az izzadás miatt dehidratáltság alakulhatott ki.

Persze a forró italok mit sem érnének a csodálatos fűszerek nélkül, mint a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió, a szegfűszeg vagy a kardamom.

Ha pedig nem bízunk a puncs erejében, fogadjuk meg nagymamáink tanácsát,

és „hagymázzunk be".

Népi gyógyászat ide vagy oda, figyeljünk orvosunk szakvéleményére és tartsuk be javaslatait – még akkor is, ha „csak" egy megfázásról van szó.

Forrás: The Cookie Rookie

Forró puncs

Hozzávalók:

  • 60 ml whiskey
  • 118 ml forrásban lévő víz
  • 1 és 1/2 evőkanál méz
  • 2 kiskanál frissen facsart citromlé
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

Keverje össze a hozzávalókat, és fogyassza melegen.