Felszaladt néhány kiló az ünnepek alatt?

diéta
Vágólapra másolva!
A karácsony és a szilveszter nagyon jó indok arra, hogy szabadságra küldjük a mértékletességet, és annyit együnk, amennyi belénk fér. Vagy annál is többet. „Csak még egy bejgli" felkiáltással rohamozzuk meg a konyhát, végül azonban sem a kókuszgolyónak, sem a baconbe tekert karajnak nem tudunk nemet mondani. Holott tudjuk, mi lesz ennek a történetnek a vége: január elején rettegve állunk rá a mérlegre. Vagy mégsem? Íme néhány egyszerű módszer, hogy erőlködés nélkül szabaduljunk meg az ünnepek alatt felszaladt kilóktól.
Vágólapra másolva!

Először is felejtsük el a koplalós diétákat – nem kell éheztetnünk magunkat ahhoz, hogy elérjük a vágyott alakot. David Hack, a Vissza az alapokhoz táplálkozási útmutató szerzője szerint fontos tisztázni, hogy a túlsúly nem (csak) a mi hibánk. Túl sok feldolgozott, magas kalóriatartalmú és egészségtelen étel vesz minket körül, és sokszor nem tudjuk, mit viszünk be a szervezetünkbe.

Persze azért van beleszólásunk a dolgokba, hiszen egy valamit azért megtehetünk: mindig a

lehető legtermészetesebb utat válasszuk!

Vagyis az előre bepanírozott hús megvásárlása helyett inkább készítsük el otthon mi magunk.

A késztermékek ugyanis túl sok felesleges kalóriát tartalmaznak, és kevés igazi tápanyagot.

Ha lecseréljük ezeket természetes alternatívákra, meglátjuk, hogy nem is kell olyan sok mindenről lemondanunk még egy diéta alatt sem.

Forrás: Shutterstock

„Megeszed még azt a kis húst?"

A másik lerágott csont, amit újra és újra fel kell emlegetni – mert még mindig nem tanultuk meg –, az a mértékletesség. A gyomrunk normál mérete akkora, mint a két tenyerünk. Mi mégis annak dupláját, ha nem tripláját tuszkoljuk bele.

Pedig valójában nem is esik jól az a két szedőkanálnyi leves, amit kiszedtünk, de ha már itt van előttünk, megesszük.

Inkább kevesebbet szedjünk a tányérunkba, és utána pótoljuk ki az adagot, ha még mindig éhesek vagyunk.

Mik a valódi ételek?

Azok, amelyeket az őseink is fogyasztottak, mielőtt feltalálták a pékárukat és a feldolgozott élelmiszerek piacát. Ilyenek a hús, a tojás, a hal, a gyümölcsök, a zöldségek – főleg a zöld levelesek –, valamint a különböző magvak.

Ezek az élelmiszerek alkotják az ideális táplálkozás alapját.

Sőt, ha nehezebben emészthető ételt eszünk, kivétel nélkül minden alkalommal el kellene fogyasztanunk előtte egy kis friss salátát – a megfelelő emésztés érdekében.

Minél jobban beépítjük a nyers zöldségeket az étrendünkbe, annál kevésbé kínoz majd a farkaséhség, a falásroham, a gyomorsav és a kellemetlen puffadás.

Forrás: Shutterstock

A nyúlnak van igaza!

A nyers zöldségek annyira jók, hogy külön is érdemes ejteni róluk néhány szót. Tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk számára. Emellett

segítik az emésztést, és helyre teszik a gyomrot.

Ez nem azt jelenti, hogy mostantól csak salátát kell majszolnunk, mint a nyulak, hiszen számos más alapanyag is kerülhet még a tányérra.

Ha ily módon táplálkozunk, a fogyás könnyeddé válik.

Ideje felkelni a kanapéról!

Noha a táplálkozás megváltoztatásával már sokat tehetünk az egészségünk és az ideális testsúly eléréséért, a mozgás továbbra is elengedhetetlen.

Felgyorsíthatjuk a fogyást, ha aktív életet élünk.

Vannak, akik az edzőteremre esküsznek, míg mások a futásra, de olyanok is vannak, akiknek az a mozgás, hogy hazasétálnak a munkahelyükről. Bárhogy is: mozogni kell!

Forrás: Pixabay

Egy tábla vs. egy kocka

Mihez vagyunk hozzászokva? Bőséges reggeli, egy kis nasi a munka felé, ebéd egy nagy adag kólával, még egy kis nasi munka közben. Vagy: szegényes reggeli, csak egy müzliszelet, ebédig még két nasi, mert nem bírjuk ki, úgy korog a gyomrunk, azután pedig csodálkozunk, ha kiakad a mérleg. De ehhez szoktunk hozzá, és a szokásokról nehéz lemondani.

Arról nem is beszélve, hogy az állandó rohanás miatt döntünk természetes reggeli helyett a müzliszelet mellett.

Ám itt felmerül egy fontos kérdés: megéri?

A másik dolog a mértékletesség. Egyszerűen képtelenek vagyunk mértéket tartani. Miért is kellene egy nap alatt megennünk egy tábla csokoládét? Miért ne lehetne kockánként beosztani? Furcsán hangzik ez a két kérdés egy olyan társadalomban, ahol a csokoládé készlete kifogyhatatlan.

Viszont az egészségünk meg véges, úgyhogy muszáj kompromisszumot kötni.

Csökkentsük le a nasit, és figyeljünk oda az étkezések számára is. Ha a megfelelő alapanyagokat fogyasztjuk, észre sem fogjuk venni, hogy eljött az ebédidő, mert a gyomrunk nem fog kíméletlenül jelezni.

„Biztosan akarom?"

Az egészséges életmód és a természetes étrend bizony áldozatokkal jár. Persze mindez nem fog gondot jelenteni, ha néhány hét múlva boldogan szállunk le a mérlegről.