A világ 10 legundorítóbb étele

2019.01.03. 11:06

Ami nekünk ínyencség, arra mások fintorognak, és amiről mi hallani sem akarunk, az másoknak örök kedvenc. Furcsa belegondolni, hogy jóízűen szürcsöljük a skorpiólevest vagy esszük a büdös, erjesztett halat, pedig valahol bizony ezek kerülnek főfogásként az asztalra. Lássuk, mely a világ 10 leggusztustalanabb étele.

10. Escamoles

A mexikói kaviárnak is nevezett étel a Liometopum aniculatum nevű hangya lárváiból készül. Ezeket az agávé és a mague növény gyökereiről szedik. Beszerzésük nagyon egyszerűnek tűnik:

a férfiaknak mindössze két méter mélyre kell leásni, hogy be tudják gyűjteni a lárvákat.

Ám eközben figyelniük kell a hangyákra, amelyeknek csípése rendkívül fájdalmas. A helyiek általában zsírral kenik be magukat, hogy a hangyák ne tudjanak rájuk mászni.

Ahogy a neve is mutatja, elsősorban Mexikóban kedvelt fogás.

Kattintson a képre a galériáért!

Egy tál lutefisk. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Shutterstock

9. Lutefisk

A norvég nemzeti fogás még a helyieket is megosztja. A lutefisk lúgban áztatott, főtt halat takar.

Sajátos állaga és szaga nem teszi túl vonzóvá.

Általában különböző alapanyagokkal szolgálják fel, mint a bacon, a zöldborsó, a burgonya vagy a gammelost sajt, amely egy hagyományos norvég fajta.

8. Surströmming

A surströmming szintén a skandinávok kedvence, egy erjesztett, konzervált hal. Annyira büdös, hogy általában a szabadban fogyasztják el. A fehérje lebontásáért, vagyis a rothadásért baktériumok felelősek.

A folyamatos, aktív széndioxid-termelés a konzervdobozban is folytatódik, ezért nem ritka annak kidomborodása, deformálódása.

Sőt, akár fel is robbanhat emiatt.

7. Kumisz

A kumisz egy ital, amely elég undorító ahhoz, hogy felkerüljön erre a listára. A nőstény ló erjesztett tejéből készül – a kanca teje több cukrot tartalmaz, mint a tehén- vagy a kecsketej, így az ital alkoholtartalma magasabb.

A tejet órákon, sőt akár napokon keresztül is erjeszthetik,

amelynek során a Lactobacilli baktériumok savanyítják meg. Az élesztőknek köszönhetően egy savanykás, kissé csípős ízű ital lesz a végeredmény.

Dél-Oroszországban és Közép-Ázsiában is fogyasztják.

A száznapos tojásForrás: Shutterstock

6. Száznapos tojás

A kínai konyha jellegzetes fogása, amelyet általában kacsa, csirke vagy fürjtojásból készítenek. Három hónapra egy oltott mészből, sóból, vízből és faszénből álló keverékbe helyezik. Ennek köszönhetően mind a fehérje, mind a sárgája átalakul:

ez utóbbi sötétzöld színűvé változik, a fehér része pedig sötétbarnává.

A száznapos tojás hónapokig eltartható. Előételként szokták tálalni szójaszósszal, ecettel és gyömbérrel.

5. Méhlepény

Az emberi méhlepény elfogyasztása Mexikóban, Hawaiin, Kínában és a Csendes-óceáni-szigeteken is népszerű.

Az emberek úgy vélik, hogy ezzel megakadályozhatják a szülés utáni depressziót és más terhességi komplikációkat, szövődményeket.

4. Nyers vérleves

A nyers vérleves kacsa vagy liba vérével készül, mogyoróval és gyógynövényekkel megszórva tálalják. Ez egy tipikus,

fehérjében gazdag étel Észak-Vietnámban.

A friss vért hagyják megalvadni a hűtőben, általában alkoholfogyasztás közben eszik.

KukoricagombaForrás: Shutterstock

3. Kukoricagomba, vagy golyvásüszög

Igen, a kukorica gombás megbetegedése Mexikóban finomságnak számít. Íze édes, kicsit füstös, ezért szeretik annyira a helyiek.

2. Skorpióleves

A skorpiókat Kína déli részén fogyasztják.

Általában az emberek otthon tenyésztik őket, majd a piacokon értékesítik.

A skorpiót egészben eszik meg, kivéve a farok hegyét, amelyben a méreg van. Bár egyes receptek szerint ez főzés során eltávozik. Mindenesetre mi inkább maradunk a jól ismert tyúkhúslevesnél.

1. Casu marzu

A casu marzu, azaz a kukacos sajt egy szardíniai specialitás. Befutó a világ legundorítóbb sajtjai kategóriában, ugyanis a legjobban

a férges és a rothadt szavakkal tudnánk jellemezni.

Megsavanyodott kecsketejből készül, és apró sajtkukacok, pontosabban a sajtlégy lárvái, indítják be az érést. Ezeknek az élősködőknek és az egy hónapos érésnek köszönhetően a sajt lágy és krémes lesz.

Azonban a lárvákat nehéz megemészteni, és akár vérzést, hányást is okozhatnak.

Ezért közegészségügyi okokból hivatalosan már nem forgalmazzák, ám ez nem tartja vissza a helyieket a készítésétől. Sőt, szívesen kínálgatják még a turistáknak is.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: