A világ 10 legundorítóbb étele

száznapos tojás
Vágólapra másolva!
Ami nekünk ínyencség, arra mások fintorognak, és amiről mi hallani sem akarunk, az másoknak örök kedvenc. Furcsa belegondolni, hogy jóízűen szürcsöljük a skorpiólevest vagy esszük a büdös, erjesztett halat, pedig valahol bizony ezek kerülnek főfogásként az asztalra. Lássuk, mely a világ 10 leggusztustalanabb étele.
Vágólapra másolva!

10. Escamoles

A mexikói kaviárnak is nevezett étel a Liometopum aniculatum nevű hangya lárváiból készül. Ezeket az agávé és a mague növény gyökereiről szedik. Beszerzésük nagyon egyszerűnek tűnik:

a férfiaknak mindössze két méter mélyre kell leásni, hogy be tudják gyűjteni a lárvákat.

Ám eközben figyelniük kell a hangyákra, amelyeknek csípése rendkívül fájdalmas. A helyiek általában zsírral kenik be magukat, hogy a hangyák ne tudjanak rájuk mászni.

Ahogy a neve is mutatja, elsősorban Mexikóban kedvelt fogás.

Kattintson a képre a galériáért!

undorító étel
undorító étel
Lutefisk
bizarr étel
undorító étel
száznapos tojás
undorító étel
undorító étel
kukoricagomba
undorító étel
undorító étel
undorító étel
Lutefisk
bizarr étel
undorító étel
száznapos tojás
undorító étel
undorító étel
kukoricagomba
undorító étel
undorító étel
undorító étel
Lutefisk
bizarr étel
undorító étel
száznapos tojás
undorító étel
undorító étel
kukoricagomba
undorító étel

9. Lutefisk

A norvég nemzeti fogás még a helyieket is megosztja. A lutefisk lúgban áztatott, főtt halat takar.

Sajátos állaga és szaga nem teszi túl vonzóvá.

Általában különböző alapanyagokkal szolgálják fel, mint a bacon, a zöldborsó, a burgonya vagy a gammelost sajt, amely egy hagyományos norvég fajta.

8. Surströmming

A surströmming szintén a skandinávok kedvence, egy erjesztett, konzervált hal. Annyira büdös, hogy általában a szabadban fogyasztják el. A fehérje lebontásáért, vagyis a rothadásért baktériumok felelősek.

A folyamatos, aktív széndioxid-termelés a konzervdobozban is folytatódik, ezért nem ritka annak kidomborodása, deformálódása.

Sőt, akár fel is robbanhat emiatt.

7. Kumisz

A kumisz egy ital, amely elég undorító ahhoz, hogy felkerüljön erre a listára. A nőstény ló erjesztett tejéből készül – a kanca teje több cukrot tartalmaz, mint a tehén- vagy a kecsketej, így az ital alkoholtartalma magasabb.

A tejet órákon, sőt akár napokon keresztül is erjeszthetik,

amelynek során a Lactobacilli baktériumok savanyítják meg. Az élesztőknek köszönhetően egy savanykás, kissé csípős ízű ital lesz a végeredmény.

Dél-Oroszországban és Közép-Ázsiában is fogyasztják.

A száznapos tojás Forrás: Shutterstock

6. Száznapos tojás

A kínai konyha jellegzetes fogása, amelyet általában kacsa, csirke vagy fürjtojásból készítenek. Három hónapra egy oltott mészből, sóból, vízből és faszénből álló keverékbe helyezik. Ennek köszönhetően mind a fehérje, mind a sárgája átalakul:

ez utóbbi sötétzöld színűvé változik, a fehér része pedig sötétbarnává.

A száznapos tojás hónapokig eltartható. Előételként szokták tálalni szójaszósszal, ecettel és gyömbérrel.

5. Méhlepény

Az emberi méhlepény elfogyasztása Mexikóban, Hawaiin, Kínában és a Csendes-óceáni-szigeteken is népszerű.

Az emberek úgy vélik, hogy ezzel megakadályozhatják a szülés utáni depressziót és más terhességi komplikációkat, szövődményeket.

4. Nyers vérleves

A nyers vérleves kacsa vagy liba vérével készül, mogyoróval és gyógynövényekkel megszórva tálalják. Ez egy tipikus,

fehérjében gazdag étel Észak-Vietnámban.

A friss vért hagyják megalvadni a hűtőben, általában alkoholfogyasztás közben eszik.

Kukoricagomba Forrás: Shutterstock

3. Kukoricagomba, vagy golyvásüszög

Igen, a kukorica gombás megbetegedése Mexikóban finomságnak számít. Íze édes, kicsit füstös, ezért szeretik annyira a helyiek.

2. Skorpióleves

A skorpiókat Kína déli részén fogyasztják.

Általában az emberek otthon tenyésztik őket, majd a piacokon értékesítik.

A skorpiót egészben eszik meg, kivéve a farok hegyét, amelyben a méreg van. Bár egyes receptek szerint ez főzés során eltávozik. Mindenesetre mi inkább maradunk a jól ismert tyúkhúslevesnél.

1. Casu marzu

A casu marzu, azaz a kukacos sajt egy szardíniai specialitás. Befutó a világ legundorítóbb sajtjai kategóriában, ugyanis a legjobban

a férges és a rothadt szavakkal tudnánk jellemezni.

Megsavanyodott kecsketejből készül, és apró sajtkukacok, pontosabban a sajtlégy lárvái, indítják be az érést. Ezeknek az élősködőknek és az egy hónapos érésnek köszönhetően a sajt lágy és krémes lesz.

Azonban a lárvákat nehéz megemészteni, és akár vérzést, hányást is okozhatnak.

Ezért közegészségügyi okokból hivatalosan már nem forgalmazzák, ám ez nem tartja vissza a helyieket a készítésétől. Sőt, szívesen kínálgatják még a turistáknak is.

Szavazzon!

Ön kipróbálná valamelyik fogást?