Egy tanulmány szerint a rozmaring jóval több, mint egy aromás, ízesítésre használt növény. A kutatók úgy vélik, hogy a gyógynövény használata lehet az egyik fő oka annak, hogy az olaszországi lakosság túlnyomó többsége 100 éves koráig él.
A tanulmány a Kaliforniai Egyetem, a San Diegó-i Orvostudományi Iskola és a római La Sapienza Egyetem kutatóinak együttműködésével született meg. Megfigyelték, hogy az Acciaroli nevű olasz faluban legalább 300 ember él, akik körülbelül 100 évesek, és a lakosság 45%-át teszik ki.
A várható élettartam Olaszországban egyébként 78,8 év.
A kutatók szerint persze más létfontosságú tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a lakosság ilyen sokáig él. Például a friss levegő, a távoli fekvés, a rengeteg túra- és gyaloglási lehetőség Acciaroli körül.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a vidéki idősek figyelemre méltó hosszú élettartamának fő oka a rozmaring folyamatos és gyakori használata. Főleg, mivel Acciaroli többnyire a mediterrán étrend szerint táplálkozik.
A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének a listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították. A táplálkozástudósok a világ egyik legegészségesebb étrendjeként tartják számon.
A rozmaring a Földközi-tenger vidékein őshonos, és gyakran szolgál a különböző ételek, például rakott fogások, a saláták, a levesek és a pörköltek fűszerezésére.
Jaclyn London, a Good Housekeeping Intézet táplálkozási igazgatója elmagyarázta, hogy a rozmaringot általában a mediterrán étrendben használják rendszeresen.
Számos kutatás igazolja, hogy a növényalapú étrend és a teljes értékű élelmiszerek kapcsolatban állnak a fogyással, a krónikus betegségek megelőzésével és a hosszú élettartammal
– mondta Jaclyn.
A gyógynövények és a fűszerek több ízt adnak az ételeknek anélkül, hogy extra sót adnánk hozzá, így ideálisak azok számára, akik ki vannak téve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának.
– tette hozzá.
Rozmaringgal főzne?
A friss rozmaringot öblítse át a felhasználás előtt, azután szárítsa meg. A leveleket távolítsa el a fás szárról, csak azokat használja fel. Amennyiben húsételeket vagy pökrölteket készít az egész szárat hozzáadhatja.
A rozmaringot csavarja nedves papírtörlőbe,
tegye egy élelmiszer tárolására használt zacskóba, majd a hűtőbe. A friss rozmaring legalább egy hétig eláll.
Készítse el a következő receptet!
Fokhagymás, rozmaringos vaj
Használja a köretek ízesítésére, mint a sült krumpli, vagy a tésztákhoz, esetleg pirítósra vagy kenyérre kenve.
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1 kiskanál friss citromlé
- 1 kiskanál só
- 1/2 kiskanál friss, apróra vágott rozmaringlevél
- 113 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Keverje össze a fokhagymát, a citromlevet és a sót egy tálban.
Adja hozzá a rozmaringot, és dolgozza össze.
Öntse hozzá a vajat is, majd egy villa segítségével alaposan dolgozza össze.
Tegye a vajat egy sütőpapírra, és csomagolja be.
Tárolja a hűtőszekrényben.