Ez az ital meghódította a világot

boba
Vágólapra másolva!
A boba, vagy bobatea, buboréktea, esetleg gyöngytejtea vagy bobadzsúsz manapság sokak kedvence – elsősorban különleges és izgalmas kivitelezése miatt. Valójában ez egy tajvani teán alapuló ital, amelyet az 1980-as években találtak fel. Ezt gyümölcsökkel vagy tejjel keverik össze, majd tesznek bele néhány rágós tápiókagolyót, illetve gyümölcszselét. Talán már ön is próbálta, csak éppen bubble tea néven ismeri. Az italnak egyébként rengeteg változata van, és persze számos ízű golyóval feldobhatjuk, legyen az mangó, licsi, kókusz, barack és még sorolhatnám.
Vágólapra másolva!

A bobatea már jól ismert Tajvanon, hiszen a teaivásnak egyébként is erőteljes kultusza van Kelet-Ázsiában. A 80-as években

az édesített jégforgács és a tápiókagolyó népszerű desszertnek számított.

Egy forró nyár folyamán egy hozzáértő élelmiszerbolt-tulajdonos úgy gondolta, hogy ötvözi a három legnépszerűbb elemet, a jégforgácsot, a teát és a tápiókagolyót, és különleges italt készít.

Forrás: Dr. Weil

A tea végül a boba nevet kapta. De, mint minden nagy találmánynak, a bobának az eredetét is kérdések lengik körül. Ugyanis nem ez az egyetlen történet róla, amely szárnyra kapott.

Egy másik azt mondja, hogy a teaház-tulajdonos Tu Tsong-hét megihlették a piacon kapható fehér tápiókagyöngyök.

Ezt követően teát készített a felhasználásukkal. A gyöngyök miatt kapta a gyöngytea elnevezést.

Akárhogy is, abban legalább biztosak lehetünk, hogy minél szélesebb körben terjedt el az ital, annál jobban fejlődött: elkezdték bevezetni a gyümölcsös bobát, a szirupok, valamint a tápiókagolyók mellett a különböző ízű zselégolyók használatát.

A klasszikus boba még tejet is tartalmazott, ám idővel tejszínre cserélték,

így az ital hihetetlenül édessé és krémessé vált.

Bin Chen, a Boba Guys vállalat alapítója azt mondja, hogy a buborékos tea azért vált olyan népszerűvé, mert édesebb és szórakoztatóbb, mint az átlagos tea – köszönhetően a golyóknak.

Tajvanon leginkább az éjszakai piacokon árulják. A gasztrotrendek jönnek és mennek, de a boba állandó marad a szigeten.

A 90-es években a boba órási őrület lett az Egyesült Államokban is a tajvani nép bevándorlása, valamint a kávézók kultúrájának növekvő népszerűsége miatt. A 2000-res évekre lecsillapodott a rajongás, ám a Boba Guys alapításával újra fellendült az ital népszerűsége. Mára pedig már az egész világot meghódította.