Vágólapra másolva!
Jegesek az utak, hó borítja a földeket, és bár néhol süt a nap, ereje még nincs. A télnek is megvan a maga varázsa, ám szívesebben gyönyörködnénk például a hóesésben is az ablakon túlról, egy pohár forró csokoládéval. Ebben a tekintetben mi még mindig a szerencsésebbek közé tartozunk: begyújtjuk a kandallót, bezárjuk az ajtókat, ablakokat, és leülünk a tűz mellé. Na, de vajon mit tesznek az eszkimók? Hogyan tartják melegen magukat? Mit esznek?
Vágólapra másolva!

Az eszkimók Grönlandon, Kanadában és Alaszka sarkvidéki régióiban élnek. A gazdálkodás nem jellemző az életmódjukra, hiszen túl sok növény nem élné túl a zord időjárást. Ezért jogosan merül fel bennünk a kérdés: mit esznek az eszkimók, ha a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kilőve?

A cudar életkörülmények megtanították őket arra, hogyan vadásszanak a szárazföldön, a tengeren és a parton.

Az eszkimók rengeteg húst esznek, ám nemcsak azért, mert ez a leginkább elérhető, hanem mert melegen tartja a testüket. Tudniillik a megfelelő mennyiségű és minőségű zsiradék segíti a testhőmérséklet szinten tartását.

Forrás: Shutterstock

A rozmár, a bálna, a fóka, a rénszarvas, valamint a jegesmedve húsa és vére teszi ki az eszkimók étrendjének nagy részét. Persze esznek madarakat, tojásokat, valamint halakat is.

Sőt, növényi eredetű ételeket is fogyasztanak: hínárt, gyökereket és bogyókat.

Ám hiába esznek annyi zsíros húst, nem szenvednek elhízástól, és a 2-es típusú cukorbetegség sem kínozza őket. Egy 1970-es dán kutatás szerint a halakban található Ómega-3 zsírsav védi meg a szervezetüket. Ennek következtében arra biztatták a nyugati embereket, hogy fogyasszanak több halat, hogy megakadályozzák a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az eszkimók többnyire a vadászatból jutnak húshoz. A bálnákat például azért szeretik, mert könnyebb levadászni őket, és ízletesebb a bőrük is.

A fehérjetartalmú ételeket megőrzik, és csak később fogyasztják el. Néha megfőzik az alapanyagokat, de akár fagyasztva vagy nyersen is elfogyasztják. Az élelmiszermegőrzési technikák közé tartozik a halak fermentálása vagy a fagyasztás. A főzés során csak néhány összetevőt használnak, és kevés fűszert adnak az ételhez.

Az akutaq zsírral összekevert bogyókat jelent.

A bannock egy lapos kenyérféle, amelyet általában fehér vagy teljes kiőrlésű lisztből, sütőporból, zsírból, vízből vagy tejből készítenek. Az összetevőket összekeverik, dagasztják, majd zsírban vagy növényi olajban sütik ki. Esetleg hozzáadnak néhány fűszert vagy szárított gyümölcsöt is.

A suaasat egy hagyományos grönlandi leves, amely fókából, bálnából, ránszarvasból vagy tengeri madarakból készül.

Hagymát és burgonyát is adnak hozzá, sóval, borssal és babérlevéllel ízesítik. Gyakran sűrítik rizzsel.

A halászat és a vadászat mellett napjainkban már egyre több ételüket egészítik ki élelmiszerboltokban vásárolt alapanyagokkal.