Ahogy a világ szélesre tárta kapuit, úgy került egy karnyújtásnyira Olaszország. Gondoljunk csak bele: néhány óra repülővel, és máris Róma vagy Milánó térkövein sétálgatva szívhatjuk magunkba a jó pizzaillatot. Számos olyan recept érhető el már itthon is, amely egykor újdonságnak számított, sőt éppen Olaszországból került hozzánk. Ismerjük a nevét, tudjuk, hogyan készül, de azt már nem halljuk meg, milyen történetet próbál elmesélni. Így van ez a pesztóval is.
A pesztó vagy pesto a ligúr konyha jellegzetes szósza, amely bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból készül. A fenyőmagot olykor dióval szokták helyettesíteni.
Az elbeszélések szerint Liguria régó székhelyéből, Genovából származik.
A szó az olasz pestare igéből ered, amely azt jelenti: összetörni. Ez arra utal, hogy a pesztót hagyományosan kézzel készítették, a hozzávalókat egy márványmozsárban törték és dolgozták össze.
Őse az 1200-as években népszerű agliata nevű szósz volt, amelyet főként fokhagymából, sóból, ecetből és olívaolajból készítettek.
Mai formájához azonban csak a 19. századig kell visszamennünk. Az első igazi pesztóreceptet Giovanni Battista Ratto írta le a La cuciniera genovese című könyvében 1870-ben.
Olaszországban elsősorban tésztafélékhez fogyasztják, ennél azonban jóval többre hivatott. Ehetjük csirke mellé, zöldségekhez, salátákhoz, rizshez, hamburgerbe téve, tenger gyümölcseivel és akár pizzafeltétként is.
Próbálja ki Jamie Oliver receptjét, hiszen ő még az olasz konyhában is otthonosan mozog!

Jamie Oliver házi pesztója
Hozzávalók:
- ½ gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor friss bazsalikom
- 1 kis maroknyi fenyőmag
- 1 marék frissen reszelt parmezán sajt
- extra szűz olívaolaj
- 1 citrom, opcionális
Elkészítés:
Hámozza meg a fokhagymát, és tegye a mozsárba egy csipet tengeri sóval.
Aprítsa fel, és adja hozzá a bazsalikomleveleket. Dolgozza össze a mozsárban, vagy használjon aprítógépet.
Adja hozzá a fenyőmagokat, és törje tovább.
Keverje hozzá a sajt felét, és öntsön bele egy kis olajat. Csak annyi kell, hogy megkösse a mártást.
Adja hozzá a maradék sajtot, egy kis sót és borsot, azután dolgozza jól össze.
Kóstolja meg.
Ízlés szerint adhat hozzá még sajtot vagy olajat.
A citrom levét a végén kell belefacsarni, ám nem feltétlenül szükséges.