Bocuse d'Or: Dánia nyert, Magyarország a 12.

2019.01.30. 20:19

Szerda este hirdettek eredményt a franciaországi Lyonban megrendezett Bocuse d'Or főzőversenyen. A fődíjat a dánok vihették haza, míg második Svédország lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Norvégia állhatott. 

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a dán csapat segítője nyerte, a legjobb tányértéma különdíját Franciaország, a legjobb hústálnak járó elismerést Finnország, a versenyt népszerűsítő legjobb plakátért odaítélt különdíjat pedig Marokkó kapta.

A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 ország csapata versenyzett egymással.

A 12. helyen végző magyar csapatot Pohner Ádám vezette, és a kedden készítette el a fogásait. Munkáját Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt. Azonban egy nem várt fordulat következett be a verseny alatt: Hamvas Zoltán lebetegedett, így helyette Széll Tamás séf csatlakozott a hústálak zsűrijéhez. A neves séf már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.

2019-ben a versenyzőknek két ételt kellett elkészíteniük, a témák pedig két tavaly meghalt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.

Pohner ÁdámForrás: @Szindbadazutazo

A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau "Balaton" fantázianevet kapta. A tálon egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges "derelye" is helyet kapott. 

Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse "Hommage Robuchon" nevet kapta a menükártyán.
Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.