Így kell megvalósítani egy álmot

koccint
Vágólapra másolva!
Sokan álmodnak arról, hogy egyszer maguk mögött hagyják az országot, és egy csodálatos szigeten élnek majd. Egy olyan szigeten, ahol az emberek nyugodtak, nem sietnek sehova, az idő pedig mindig ragyogó és meleg. Igen, sokan álmodnak erről, de csak kevesen valósítják meg. Szász Bálint és Marinkó Kata megtették: a dél-magyarországi Baja városát maguk mögött hagyva Ciprus szigetére költöztek. Már nagyjából öt éve mondhatják otthonuknak a szemet gyönyörködtető mediterrán várost, Páfoszt. És ez még nem minden. Arra törekszenek, hogy egy saját vállalkozás keretében a lehető legjobb nyaralást biztosítsák azoknak a turistáknak, akik szeretnék bejárni a környéket. Mindezt profin és szívből. De vajon hogyan született meg az ötlet? Miért érdemes Ciprusra látogatnunk? Milyen különleges gasztronómiai élvezetekben lehet részünk a szigeten?
Vágólapra másolva!

Bálint és Kata közvetlenek, barátságosak, látszik rajtuk, hogy szívből szeretik, amit csinálnak. Már az első levélváltások alkalmával tudtam: jó döntés volt őket felkérni, hogy

segítsenek Páfosz és környékének felfedezésében.

Azóta is boldogan emlékszem vissza az ott töltött napokra, amelyek nekik köszönhetően voltak teljesek.

Olyan dolgokat tudtunk meg a város történelméről, a legendáiról és a gasztronómiáról, amelyet nélkülük talán sosem.

Megdöbbenve és kitörő lelkesedéssel hallgattuk a történeteiket, amelyek leginkább a déli mentalitásról, a természeti értékekről, a város sajátosságairól és persze a helyi gasztronómiáról szóltak.

Bálint és Kata közvetlenek, barátságosak, látszik rajtuk, hogy szívből szeretik, amit csinálnak Forrás: Ciprusi Nyaralás

Mióta élnek Cipruson?

Nagyjából 5 éve élünk a szigeten. Ezt – főként Bálint részéről – rengeteg utazás előzte meg különböző kontinenseken és kultúrákban az elmúlt 10-15 évben. Éltünk már más országokban is, de Ciprus, azon belül Páfosz különleges volt mindkettőnknek.

Hogyan fogant meg önökben a Ciprusi Nyaralás gondolata?

Mivel Ciprus meglehetősen népszerű turistaközpont, mi is igyekeztünk felfedezni, élvezni. Időközben érkeztek a családtagok, barátok, akiknek nagy élmény volt megmutatni a legszebb és legkülönlegesebb dolgokat – olyasmit, amit az ide érkezők nehezen, vagy egyáltalán nem is találnának meg.

Szerettük volna ezt minél több nyaralóval megosztani, és a tudásunkkal, tapasztalatainkkal másoknak is segíteni. Mindezt persze magyaroknak, magyarul.

Az egyéni szervezésnél sok kérdés merülhet fel, az utazási irodák is csak korlátozottan adnak információt és segítséget. A helyi, magyar kapcsolatok kielemelten hasznosak és fontosak lehetnek egy külföldi utazásnál. Ám nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy egy rokona vagy barátja él a szigeten – segíti, tanácsokkal látja el. Mi pedig örömmel csináljuk ezt. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy vállalkozás formájában egyedi és megfizethető szolgáltatásokat hozunk létre az ide érkezőknek.

Forrás: Ciprusi Nyaralás Facebook

Mi volt a legmegdöbbentőbb dolog, amit a szigeten tapasztaltak?

A déli mentalitásról valószínűleg már mindenki hallott. A lazaság, a nyugalom és az ebből adódó lassú ügyintézés talán nem is olyan meglepő. Ebben élni viszont egész más. Gondoljunk mondjuk egy bejelentés nélkül történő néhány órás (vagy napos!) áram- vagy vízkimaradásra – rosszabb esetben egy hétvégi délutánon, amikor még csak telefonon sem lehet érdeklődni, mert nem dolgozik az irodákban senki.

Hasonlóan extrém, amikor az autók a járdán, a zebrán vagy a körforgalom szélén parkolnak. Igen, Cipruson ez mind „normális" dolog. Útfelújításnál előforult, hogy a zebrát 50 méterre a hozzá tartozó gyalogátkelő lámpától festették fel, illetve rendszerint fákat ültetnek a járdák közepére, amelyek idővel járhatatlanná teszik az utat. A meglepő logikátlanságokat a végtelenségig sorolhatnánk.

Mi mondható el összességében a ciprusi konyháról?

Ciprus konyhája meglehetősen változatos. Ez részben a rengeteg helyi alapanyagnak és a történelmi háttérnek köszönhető. A szigetet a mediterrán térség egyik gyöngyszemének is tekintik, mivel nagyon jó a klímája, természeti adottságai és persze az elhelyezkedése.

A hódítók itt hagyták a kulturális és gasztronómiai nyomaikat: keveredik a főként görög, török, és részben a közel-keleti és a nyugat-európai konyha.

Jellemzőek a könnyű ételek, saláták, halak és tenger gyümölcsei, a hagyományos ételek pedig sokszor birkából készülnek. Nagyon népszerűek a grillezett húsok, a ciprusi eredetű halloumi sajt és persze a helyi gyümölcsök.

Sok zöldfűszert használnak,

mint a rozmaring, az oregánó, a kakukkfű és a menta, valamint a citrom is gyakori eleme a különböző ételeknek. Mindemellett természetesen a helyi olívabogyó és az olívaolaj használata is említést érdemel.

Grillezett halloumi sajt Forrás: Ciprusi Nyaralás Facebook

Melyek a legjellegzetesebb fogások?

Ha Ciprus, akkor meze – sok különböző fogás kombinációja, amely tartalmában nagyvonalakban megegyezik, mégis eltérő lehet éttermenként.

Húsos, halas vagy vegetáriánus verziójával is találkozhatunk.

Mindnél jellemző a saláta, a friss pita és hozzá a mártogatósok, majd sorban érkeznek a grillezett, sült vagy főtt helyi fogások. Végül pedig természetesen egy házias jellegű desszert. Érdemes kipróbálni, hiszen sok ételt meg lehet kóstolni egy étkezés alatt.

Ezen kívül az egyik talán legnépszerűbb étel a helyiek körében a souvla, ami nevében és jellegében is emlékeztet a közismert görög souvlakira.

A lényegi különbség az, hogy a souvla nagyobb húsdarabokból áll, amiket faszénen, hosszabb ideig, lassabban sütnek. Valamint a halloumi sajt is nagyon gyakori fogás.

Persze nemcsak a helyi fogásokat érdemes sorra kóstolni, hanem a ciprusi kávét is, amelyet a turisták nagyon szoktak szeretni.

Hagyományosan kis, rézből készült hosszú nyelű edényben hevítik a vizet és a kávét (igény esetén cukorral), eredetileg forró tengeri homokban. Kis adagokat szervíroznak tej nélkül, egy pohár vízzel.

A másik igencsak népszerű ital a frappé,

Cipruson és Görögországban a helyiek és a turisták körében is közkedvelt. Ezt az italt instant kávéporral (opcionálisan cukorral) és kevés vízzel habosítják, majd sok jéggel töltik fel a poharat. Ezt vízzel vagy tejjel öntik fel kérés szerint, így egy krémes, mégis könnyed nyári hűsítőt kapunk.

A másik igencsak népszerű ital a frappé Forrás: Shutterstock

Az ott tartózkodásunk alatt megismerhettük a helyiek mentalitását és a város történetét is. Megdöbbenve hallgattuk a mesét arról, milyen alapanyagok landolnak a szemétben a szigeten.

Meséltek arról, hogy a helyiek mennyire el tudják hanyagolni a termőterületeket.

Manapság ez sajnos nemcsak Ciprusra jellemző, de a korábban említett déli mentalitás talán még inkább rásegít erre a jelenségre.

Sok háznál és gyümölcsöskertekben lehet látni, hogy a termés hullik a fáról, és a földön megy tönkre minden évben.

A citrom, a narancs, a mandarin, a füge és a datolya rendszerint nagy mennyiségben megy így kárba, de számos alkalommal láttunk már „ott felejtett" zöldségeket, például karfiolt, paradicsomot stb. a földeken.

Túl sok terem, nincs rá idejük vagy kedvük, esetleg egy örökölt gyümölcsöskert merül a gondtalan feledésbe néhány esetben – és persze sok gazdátlan, út menti gyümölcsbokorral, fával és rengeteg kaktuszfügével is lehet találkozni errefelé.

Milyen gyümölcsök teremnek Cipruson?

Szinte egész évben terem valamilyen gyümölcs, talán az őszi és a téli időszak a leggazdagabb ilyen téren. A citrusfélék közt a citrom, a narancs, a klementin, a mandarin, a grapefruit és a pomelo van leginkább jelen, de olyanokkal is lehet találkozni, mint a talán kevésbé ismert kumkvat.

A kaktuszfügét nem érdemes puszta kézzel megfogni, ugyanis az apró kis tüskék nagyon kellemetlen élményt okozhatnak – akár hetekig! Bálint mesélhetne erről.

Gyakori még a szőlő bor és csemege változata Forrás: Shutterstock

Ezeken kívül termelnek még avokádót, papayát, sárkánygyümölcsöt, datolyaszilvát, mangót és még némi ananászt. Gyakori még a szőlő bor és csemege változata is.

A nyári időszakban pedig természetesen a görögdinnye és a sárgadinnye is nagy mennyiségben van jelen. Kisebb mértékben, (főleg a hegyvidékek környékén) van cseresznye, barack, sárgabarack, tavasszal terem az itt mespila néven ismert loquat, avagy japán naspolya, valamint terem a mandula, a pekándió, karob és még sok más.

Melyik ciprusi ételt készítik szívesen?

A grillezett halloumi sajt egy elég egyszerű, mégis egyedi étel. Gyakran készítjük salátához, grill tálakhoz vagy előételként.

A nyári időszakban a helyiek rendszerint friss görögdinnyével fogyasztják, ami kiegyensúlyozza a sós sajtot, de önmagában is nagyon finom.

Magyarországon is lehet kapni néhány üzletben, az elkészítése pedig rendkívül egyszerű: vékony, körülbelül fél centiméteres szeletekre vágjuk, majd forró serpenyőben pirítjuk néhány percig mindkét oldalát. Ha már barna foltos, készen is van.

Szívesen kóstolnak meg extrém fogásokat is?

Mivel mindketten a gasztronómia nagy rajongói vagyunk, nem sok olyan étel van, amin elgondolkoznánk. Bálint egyik hobbija a főzés, utazásai során pedig elég sok extrém dologgal találkozott már. Mindketten szeretünk utazni, új kultúrákkal és ízekkel ismerkedni.

Melyek a legfurcsább helyi ételek?

Ciprus az európai és a közel-keleti ízvilágot képviseli, de itt is vannak azért elsőre nem túl étvágygerjesztő fogások.

Ilyen például a sült birkafej, vagy a húsvéti időszak egyik hagyományos étele, a magiritsa leves,

amely egy birkamájból, rizsből, hagymából, zöldfűszerekből és egy tojásos-citromos keverékből készített savanyú leves. Elsőre talán szokatlanul hangzik, de érdemes megkóstolni – ahogy minden más furcsaságot is!