Vörösbor és hagyma: borzalmas, de hatékony

bor kitölt
Vágólapra másolva!
Mostanra tudjuk, hogy mind a vörösbor, mind a hagyma jó a szív számára. Azonban egy új, tajvani tanulmány szerint ezek együttes fogyasztása még inkább megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Vágólapra másolva!

A vörösbort régóta tanulmányozzák antioxidánstartalma miatt: rájöttek, hogy hozzájárul a szív egészségéhez. Ehhez hasonló csodaszer a hagyma is, amely nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoidokat.

A flavonoidok a növények által termelt vegyületek, amelyeket a saját maguk védelme érdekében állítanak elő. Elsősorban a káros UV-sugárzás és más kórokozókkal szemben védenek.

Ennek ismeretében Délkelet-Ázsiában létrehoztak egy hagymás-vörösboros kivonatot, és vizsgálni kezdték. Rájöttek, hogy ez a kombináció megszüntetheti a székrekedést, illetve csökkentheti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, valamint visszaszoríthatja a cukorbetegséget.

Forrás: Shutterstock

A Chung Shan Orvostudományi Egyetem kísérletében 23 önkéntes vett részt, akiknek magas volt a koleszterinszintjük, de egyébként egészségesek voltak.

A résztvevőkből véletlenszerűen két csoportot alakítottak. Az egyik csoport 250 milliliter vörösbort ivott meg mindennap, a másik hagymás-vörösboros kivonatot kapott.

Ezt a kivonatot a következőképp állították elő: felaprították a vöröshagymát, majd vörösborba áztatták a darabokat. Végül leszűrték, és egy erős ízű italt kaptak.

A kísérlet 10 hétig tartott. A boros-vöröshagymás kivonatot ivó csoportból ketten kiléptek, mert egyszerűen nem tudták elviselni az erős ízt. A kísérlet után a kutatócsoport teljes körű vizsgálatot végzett el az alanyokon.

Kiderült, hogy mind a vörösbor, mind a kivonat megnöveli a szervezetben az antioxidánsok szintjét.

Ezek lelassítják vagy megakadályozzák az alacsony sűrűségű lipoprotein oxidációját, amely folyamat a szív- és érrendszeri betegségekhez vezet.

A lipoprotein lipidből és fehérjéből álló vegyület. Az az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis az LDL, a rossz koleszterin.

A vörösbor nem befolyásolta a résztvevők koleszterin-, triglicerid- és lipoproteinszintjét. Ám a kivonat jelentősen csökkentette a teljes koleszterinszintet, továbbá képes volt szabályozni a gyulladásos biomarkereket. A gyulladásos állapot a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az egyéb egészségügyi problémák egyik fő tényezője.

Így a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a hagymás-vörösboros kivonat hozzájárulhat a szív egészségéhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.