Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk egy nap?

2019.02.06. 11:18

A Lidl Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közös kutatásából kiderül, hogy a magyar felnőtt lakosság több mint harmada nem tudja pontosan, naponta mennyi zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott. A kérdőíves kutatáson, amely a magyar lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztással kapcsolatos ismereteire, tudatosságára fókuszált, közel háromezer ember vett részt.

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend része többek között a megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel. Ez tény. Ezzel tisztában vagyunk.

A válaszadók 90%-a azt is tudja, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása a magas rosttartalmuk miatt is fontos.

Több mint egyharmaduknak (42%) azonban nincs pontos ismerete arról, hogy egy nap mennyi rost bevitele szükséges.

A legfrissebb hazai felmérések szerint az élelmirost-bevitel a férfiaknál és a nőknél egyaránt elmarad az ajánlásokban szereplő napi legalább 25 gramm mennyiségtől. Az pedig különösen kedvezőtlen, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest csaknem ötödével csökkent Magyarországon

– mondta Kubányi Jolán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Ráadásul a válaszadók közel fele (48%) vallja azt, hogy minél nagyobb mennyiségben érdemes gyümölcs- és zöldséglevet fogyasztani, azonban a szakemberek ezt csak alkalmanként, a folyadékbevitel színesítésére ajánlják.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: