Sírni fogunk a hétvégén, de minden könnycsepp megéri

csili
Vágólapra másolva!
A csilipaprika egy Mexikóból származó fűszer, amely a 16. században terjedt el világszerte az európai kereskedőknek köszönhetően. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és persze jogosan: egy kis csili még az unalmas ételt is pikánssá teszi. Ráadásul a szakértők szerint hozzájárul az egészség fenntartásához és a hosszú élethez is. Ezért aztán megéri minden könnycsepp, ami a csilis babtól csordul ki a szemünkből.
Vágólapra másolva!

Elődeink a hagyományos gyógyászatban rendszeresen használtak csilipaprikát és különböző fűszereket bizonyos betegségek kezelésére. Úgy gondolták, hogy ezek az összetevők a test számára hasznos tápanyagokat tartalmaznak. És milyen igazuk volt.

Számos modern tanulmány és kutatás épül a csili és a fűszerek köré.

Szerintük ezek az alapanyagok több olyan kémiai vegyületet is tartalmaznak, amelyek előnyösek az emberi szervezet számára, mint például az antioxidánsok.

Forrás: Food news

2015-ben kínai tudósok azt állították, hogy nagy mennyiségű csilipaprika fogyasztása hosszabb életet eredményez. A Vermonti Egyetem nyomon követte a kínai tanulmány eredményeit. Átvizsgálták annak az országos felmérésnek az adatait, amelyben több mint 16 000 amerikai vett részt, és 23 évig figyelték meg őket.

A résztvevőket aszerint csoportosították, hogy milyen mennyiségű csilipaprikát kaptak.

A kísérlet előtt a csoporttagokat megvizsgálták és összehasonlították az eredményeket. A résztvevők nyomon követése során feljegyezték az elhalálozásokat, és ugyanarra a következtetésre jutottak, mint a kínai kutatócsoport: azok, akik rendszeresen fogyasztottak csilipaprikát, hosszabb ideig éltek.

A kapszaicin az a vegyület, amely a paprika csípősségét adja. A kutatók úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a csili egészségügyi előnyeiért.

Emellett a kapszaicin képes elpusztítani a káros mikroorganizmusokat, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Készítse el a következő receptet jalapeño paprikával!

Forrás: Ambitious kitchen

Grillezett paprika

Hozzávalók:

  • 450 g paprika
  • 170-220 g kecskesajt
  • 1 jalapeño, apróra vágva

Elkészítés:
Melegítse fel a sütőt vagy a grillt 200 fokra.
Olajozza meg a grillrácsot, majd vágja félbe a paprikákat.
Grillezze 4-5 percig mindkét oldalát.
Egy tálban keverje össze a kecskesajtot és a jalapeñót.
Töltsön meg minden félbevágott paprikát a sajtos keverékkel.
Tálalja rögtön.