Borra sör, meggyötör, sörre bor, mindenkor. Megcáfolva

bor
Vágólapra másolva!
Az American Journal of Clinical Nutritionben közzétett tanulmány megcáfolta az általánosan elfogadott elméletet, amely szerint érdemesebb sörre bort inni, mint fordítva.
Vágólapra másolva!

Mindannyiónknak vannak jól bevált tippjei a másnaposság elkerülése ellen. Van, aki arra esküszik, hogy

nem szabad keverni az italokat,

míg más jó sok vizet iszik meg két feles között. A falánkok szerint pedig hajnali háromkor be kell tolni egy egész, jó zsíros pizzát, hogy felszívja az alkoholt, és másnap semmi bajunk se lesz.

Ilyen a sörre bor, mindenkor, borra sör, meggyötör mondás is, amely arra buzdít, hogy inkább sörre igyuk a bort, mint fordítva. Így elkerülhetjük a kínzó macskajajt.

A legújabb tanulmány szerint azonban mindegy a sorrend, ha túllépünk egy határt, másnaposság a jutalom.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányt németországi kutatók készítették a Witten / Herdecke Egyetemen 2017 nyarán. A kísérletben 90 önkéntes vett részt, akiknek életkora 19 és 40 év között mozgott. Az embereket három csoportra osztották, a vizsgálat előtt egy héttel nem szabadott alkoholt inniuk.

Az első csoport tagjai sörre bort, a második csoport tagjai borra sört,

a kontrollcsoport tagjai pedig vagy sört vagy bort ittak. A sör 5%-os Carlsberg lager, a bor 11,1%-os Edelgräfler volt 2015-ből. Az önkénteseket egy éjszakán át megfigyelték. Egy hét múlva újra megismételték a kísérletet, ám ezúttal akik borral kezdték a sorozatot, sört kaptak, akik sörrel, azok pedig borral indítottak.

A kutatók minden alkalommal nyolc tényező (köztük a hányinger, fejfájás, szomjúság) alapján vizsgálták a másnaposságot.

Végül nem tudták megerősíteni, hogy ha borra isszuk a sört, kevésbé leszünk másnaposak, mint fordítva. Ezzel megcáfolták az eddig ismert állítást.