Borra sör, meggyötör, sörre bor, mindenkor. Megcáfolva

2019.02.12. 06:37

Az American Journal of Clinical Nutritionben közzétett tanulmány megcáfolta az általánosan elfogadott elméletet, amely szerint érdemesebb sörre bort inni, mint fordítva.

Mindannyiónknak vannak jól bevált tippjei a másnaposság elkerülése ellen. Van, aki arra esküszik, hogy

nem szabad keverni az italokat,

míg más jó sok vizet iszik meg két feles között. A falánkok szerint pedig hajnali háromkor be kell tolni egy egész, jó zsíros pizzát, hogy felszívja az alkoholt, és másnap semmi bajunk se lesz.

Ilyen a sörre bor, mindenkor, borra sör, meggyötör mondás is, amely arra buzdít, hogy inkább sörre igyuk a bort, mint fordítva. Így elkerülhetjük a kínzó macskajajt.

A legújabb tanulmány szerint azonban mindegy a sorrend, ha túllépünk egy határt, másnaposság a jutalom.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányt németországi kutatók készítették a Witten / Herdecke Egyetemen 2017 nyarán. A kísérletben 90 önkéntes vett részt, akiknek életkora 19 és 40 év között mozgott. Az embereket három csoportra osztották, a vizsgálat előtt egy héttel nem szabadott alkoholt inniuk.

Az első csoport tagjai sörre bort, a második csoport tagjai borra sört,

a kontrollcsoport tagjai pedig vagy sört vagy bort ittak. A sör 5%-os Carlsberg lager, a bor 11,1%-os Edelgräfler volt 2015-ből. Az önkénteseket egy éjszakán át megfigyelték. Egy hét múlva újra megismételték a kísérletet, ám ezúttal akik borral kezdték a sorozatot, sört kaptak, akik sörrel, azok pedig borral indítottak.

A kutatók minden alkalommal nyolc tényező (köztük a hányinger, fejfájás, szomjúság) alapján vizsgálták a másnaposságot.

Végül nem tudták megerősíteni, hogy ha borra isszuk a sört, kevésbé leszünk másnaposak, mint fordítva. Ezzel megcáfolták az eddig ismert állítást.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: