Szakképzetlen dolgozókat alkalmazó vendéglátóhely lett az év étterme

2019.02.19. 11:18

Egy dél-afrikai halászfaluban lévő kis étteremnek, a Wolfgatnak ítélték oda az év étterme díját a legújabb nemzetközi gasztronómiai díj, a World Restaurant Awards hétfő este Párizsban rendezett díjátadó gáláján. Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek.

Az alapítók a nemzetközi gasztronómiai szintér sokszínűségének előmozdítási szándékával hozták létre 18 kategóriában az új díjat.

A kategóriák között van egyebek között a legjobb éttermi specialitás,

a legeredetibb konyha, a leghangulatosabb étterem, a legjobb térképen nem jelzett desztináció vagy a legjobb új étterem és a csúcsdíj, a legjobb étterem díja.

Az étteremben a térség legfrissebb alapanyagait használják felForrás: TechFinancials

A százfős zsűribe 50-50 férfit és nőt hívtak meg: a világ legjobb séfjeit és gasztronómiai újságíróit, köztük Elena Arzakot, Alex Atalát, Massimo Botturát, David Changot vagy René Redzepit. Idén a világ 26 országában Ausztráliától Zimbabwéig díjaztak éttermeket.

A Fokvárostól 150 kilométerre, az Atlanti-óceán partján fekvő Paternoster falu strandján lévő Wolfgat nyerte el a legjobb térképen nem jelzett desztináció díját is.

Az étterem egyszerre csupán 20 vendéget képes fogadni. A 38 éves Kobus Van der Merwe séf vezette konyha erőssége, hogy

a térség legfrissebb termékeit,

főként tengeri halakat, kagylókat, hínárt és a tengerparti dűnéken növő fűszervényeket használja fel az ételekhez.

Az étterem dolgozóinak többsége nő, akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültekForrás: Visit West Coast

Van der Merwe filozófiája, hogy a lehető legkisebb mértékben dolgozzák fel az ételeket, azokat lehetőleg „valódi tisztaságukban, nyersen, kezeletlenül" tálalják fel a vendégeknek. Az étterem dolgozóinak többsége nő,

akik semmilyen gasztronómia szakképzésben nem részesültek.

A két éve nyílt étteremben egy hétfogásos menü 53 euróba (vagyis körülbelül 16 800 forintba) kerül.

Az év legjobb új éttermének díját a japán Inua kapta, amelynek séfje a német Thomas Frebel.

Frebel korábban René Redzepi sztárséf legendás koppenhágai Noma éttermében volt a felelős gasztronómiia kutatásokért, fejlesztésekért.

Neves éttermek és szakácsaik is találhatók a díjazottak között: a párizsi két Michelin-csillagos Le Clarence eredeti konyhájáért, valamint a lyoni két Michelin-csillagos Le Mére Brazier időtlen klasszikus konyhájáért kapott elismerést.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: