Kíváncsi, melyik az ország tíz legjobb étterme?

2019.02.19. 06:59

Talán már ön is találkozott a problémával, hogy a legtöbb étteremben még mindig nem fordítanak elég figyelmet a kávé minőségére és annak szervírozására. A Dining Guide 2018-as étteremtesztje szerint sem javult a kávékínálat helyzete itthon: a vizsgált éttermek közül csak néhány helyen ítélték az átlagosnál jobbnak a választékot és a kávé, valamint a kávéfelszolgálás minőségét. Jó hír azonban, hogy a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványából megtudhatjuk, melyik a 10 legjobb étterem, és hol érdemes a kávét is megkóstolni.

Egy 2017-es kutatás szerint az étterembe járók zöme szokott kávét inni étkezés után,

és a kávé minősége is egyre mérvadóbb szempont a vendéglátóhely kiválasztásakor.

Ezért a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványából idén először az is kiderül, melyik éttermekben zárhatjuk a vacsoránkat egy kiváló minőségű, jól elkészített kávéval.

A Nespresso támogatja a Dining Guide kezdeményezését egy olyan díj létrehozásával, amely az éttermi minőségi kávét, a kávékínálat szélességét, valamint a kávés szaktudást értékeli és ismeri elForrás: Shutterstock

Az Év Éttermi Kávélapja díj célja, hogy az éttermek felismerjék, érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk a minőségi kávéválasztékra. Mindezt azért, hogy vendégeik számára teljessé tegyék a náluk szerzett gasztronómiai élményt.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kávézókat és a kávézás kultúráját dinamikus és pozitív változások jellemezték. A vendégigények ennek megfelelően ma már mások, ami a kávét illeti. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az éttermek hogyan és milyen minőségben reagáltak a kereslet átalakulására

– mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a teszt során tapasztaltakat.

Azt tapasztaltuk, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek nagy többségét még nem érte el a fogyasztási szokások és igények átformálódása. Számos helyen láttunk valamiféle változást, de az éttermekben elérhető minőségi és igényes kávékultúra az éttermek magas gasztronómia kvalitását sok esetben nem éri el.

A Dining Guide-kalauz közel 300 vendéglátóhelyen tesztelte a kávékínálatot és annak színvonalát. A felmérésből jól látható, hogy azokban az elsőrangú éttermekben,

ahol az étel minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek, ott a kávé minőségére is jobban odafigyelnek.

De még ezeknek az éttermeknek is csak elenyésző százalékában található széles kávéválaszték vagy szakképzett személyzet. Pedig fontos lenne.

A fiatalok keresik és igénylik az újdonságokat, specialitásokat az éttermi kávézás soránForrás: Shutterstock

Tudniillik, egyértelmű összefüggés mutatkozik egy étterem megítélése és a felszolgált kávé minősége között.

Bár a kávéfogyasztók többnyire klasszikus eszpresszót

vagy cappuccinót rendelnek az éttermekben, egyre többen – különösen a fiatalok – keresik és igénylik az újdonságokat, specialitásokat az éttermi kávézás során. Számukra kifejezetten fontos az ízek és aromák élvezete szemben a kávé szimpla energizáló funkciójával.

Jó hír a kávé és gasztronómia rajongóinak, hogy február 25-én jelenik meg a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványa,

amelyből megtudhatjuk, melyik hazánk tíz legjobb étterme, és hol érdemes kávézni is étkezés után.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: