5+1 kevésbé ismert vagy pikáns tény az avokádóról

avokádó afrodiziákum
Vicces tény, hogy az avokádó azték szó (ahuacatl) azt jelenti: herék. A gyümölcs – amellett, hogy formáját tekintve tényleg hasonlít egy herére –, magas folsav-, B9-vitamin és B6-vitamin tartalma növeli az energiát és a tesztoszterontermelést.
Vágólapra másolva!
Az avokádó a spanyol hódítóknak köszönhetően került Európába Mexikóból a 16. században. Már az inkák is termelték és fogyasztották. Ez nem is csoda, hiszen köztudott, hogy az avokádó egy szuperétel: B-, C-, E- és A-vitamint, káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Jó hatással van a szívre, kiváló bőrápoló, és csökkenti a koleszterinszintet. Ezek miatt a tulajdonságai miatt fogyasztjuk manapság oly szívesen, ám volt idő, amikor az apák elzárták előle a lányaikat. Persze nyomós okuk volt rá.
Vágólapra másolva!

1. Apák! Óvjátok lányaitokat!

Vicces tény, hogy az avokádó azték szó (ahuacatl) azt jelenti: herék. A gyümölcs – amellett, hogy formáját tekintve tényleg hasonlít egy herére – magas folsav-, B9-vitamin és B6-vitamin tartalma növeli az energiát és a tesztoszterontermelést.

Olyan erős afrodiziákum volt, hogy a szűz lányokat nem engedték ki a házból, amikor a gazdálkodók épp szüretelték a gyümölcsöt.

2. Méreg is készülhet belőle

Az avokádó tartalmaz egy persin nevű vegyületet, amely ártalmatlan az emberre nézve,

ám sok állat számára mérgező:

a madarakra, a nyulakra, a tehenekre, a kecskékre, a lovakra, a sertésekre, a juhokra és a halakra. Egy dél-amerikai népi recept szerint az avokádót sajttal kell összekeverni, hogy patkánymérget kapjunk.

Vicces tény, hogy az avokádó azték szó (ahuacatl) azt jelenti: herék Forrás: Shutterstock

3. Kenjük a hajunkra!

Ám nemcsak méregként, hanem hajápoló szérumként is használható.

Ha a hajunkat és a fejbőrünket bekenjük az összetört avokádóval, elősegíthetjük általa a hajnövekedést.

Ráadásul, mivel a hajszálakba zárja a nedvességet, simává és puhává teszi a száraz hajkoronát.

4. Vajon mi köze az avokádónak az aligátorokhoz?

Az avokádónak van egy beceneve is, amelyet egyáltalán nem használnak. Ez pedig az aligátorkörte vagyis alligator pear.

Azért nevezték így, mert a héja hasonlít az aligátor bőrére.

Ebből ered az avogado pear szó, amely valószínűleg egy elírási baleset volt. Mindenesetre ebből született meg az avokádó név.

5. Éretlen? Nem gond!

Amennyiben éretlen avokádót vásárolnánk, meggyorsíthatjuk az érési folyamatát. Néhány gyümölcs, mint az alma, a banán, a sárgabarack és a szilva, etiléngázt termel, ami egyfajta érlelőszer. Tegyük az avokádót egy papírtasakba ezen gyümölcsök valamelyikével, és várjunk egy napot.

+1. Fiatalon tart

Az avokádó szuperételnek tekinthető, mert rengeteg vitamint, fehérjét, antioxidánst és jó zsírokat tartalmaz. A benne lévő A- és E-vitaminok segítik a bőr táplálását és hidratálását, valamint a sejtek fiatalságának megőrzését. Már ezért is érdemes beépíteni az étrendbe.