A cukrozott italokra kivetett adók nyomán felére csökkent fogyasztásuk Kaliforniában

2019.02.22. 10:52

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását – derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A szakemberek szerint az eredmények azt jelzik, hogy az adók jó eszközök lehetnek az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség elleni harcban.

Ez az első olyan kutatás, amely a cukrozott üdítők megadóztatásának hosszú távú hatásait vizsgálta.A The American Journal of Public Health című folyóiratban megjelent kutatásukban a szakemberek San Francisco, Oakland és Berkeley alacsony jövedelmű lakosságának körében végeztek felmérést a fogyasztási szokásokról.

Három évvel később a vizsgált lakosság 52%-kal kevesebb cukrozott üdítőt fogyasztott, mint az adóról szóló 2014 novemberi döntés előttShutterstock

Kimutatták, hogy Berkeleyben az adó 2015-ös bevezetése után már néhány hónnappal meredeken csökkent az ilyen italok fogyasztása.

Három évvel később a vizsgált lakosság 52%-kal kevesebb cukrozott üdítőt fogyasztott,

mint az adóról szóló 2014 novemberi döntés előtt – írták a kutatók a Kaliforniai Egyetem által kiadott közleményükben.

Ezzel egy időben ugyanakkor megugrott a vízfogyasztás, a három év alatt mintegy 29%-kal.
Az eredmények azt az üzentet küldik, hogy működik a cukrozott üdítők megadóztatása. Fontos az is, hogy a bizonyítékok az alacsony jövedelműek köréből származnak, akiknél a legmagasabb a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegek aránya

– mondta Kristine Madsen, az egyetem közegészségügyi tanszékén működő élelmiszerintézet igazgatója.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy az adót nem közvetlenül a fogyasztókra, hanem a forgalmazókra vetették ki, ám számos tanulmány kimutatta, hogy a kereskedők a polcokon lévő termékek árán keresztül a fogyasztókkal fizettetik meg.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: