5 nyomós ok, miért együnk rendszeresen olívabogyót

olíva
Vágólapra másolva!
Az olíva és a belőle készült olaj a mediterrán konyha alapja. Maga a bogyó eléggé megosztja az embereket, pedig számos egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsággal bír. A nyomelemek, a vitaminok, az esszenciális telítetlen zsírsavak és a polifenol vegyületek gazdag forrása. Emiatt legalább 5 okot tudunk mondani, amiért érdemes lenne beépíteni az étrendbe.
Vágólapra másolva!

Első ok: fiatalít!
A benne lévő A-, E-, D- és K-vitaminnak köszönhetően erős antioxidáns, ezáltal megköti a szabad gyököket, védi a szemet,

gyorsítja a sejtregenerálódást és lelassítja az öregedést.

Emellett epehajtó hatású, így segíti az emésztést, csökkenti a kőképződést.

Az olívabogyó tele van antioxidánsokkal Forrás: Epicurious

Második ok: segít koncentrálni
Az olívabogyóban lévő zsírok hozzájárulnak a jobb koncentrációhoz és a fókuszáláshoz, továbbá

csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Harmadik ok: gyulladáscsökkentő
Az olívabogyó tele van antioxidánsokkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. Minél kevesebb gyulladás van a szervezetben, annál egészségesebbek leszünk, annál hamarabb gyógyulunk, és annál jobb lesz a közérzetünk.

Negyedik ok: javítja a keringést
Az E-vitamin megakadályozza a vérrögök képződését, a benne lévő vas pedig segíti a véráramlást. A mediterrán étrendet követő népeknél

alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek aránya, amelynek oka, hogy az olajbogyóban lévő telítetlen zsírsavak csökkentik az érelmeszesedés kockázatát.

Ötödik ok: javítja a memóriát
A polifenoloknak köszönhetően javítja a memóriát, csökkenti a stresszt és a memóriával kapcsolatos betegségek kialakulásának kockázatát, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Próbálja ki a következő receptet már ma, és élvezze az olajbogyó csodás erejét!

Forrás: Olive magazine

Édesburgonyás „pizza"

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 ml húsleves alaplé
  • 600 g édesburgonya, hámozva, felkarikázva
  • 75 g ricotta
  • 3-4 szelet serrano sonka
  • 8 darab olívabogyó, négyfelé vágva
  • egy maroknyi borsmustár
  • balzsamecet

Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
Tegyen egy kanálnyi vajat egy serpenyőbe az összetört fokhagymával és a húslevesalaplével együtt. Főzze 2 percig.
Rendezze el az édesburgonya-karikákat egy sütőpapírral kibélelt sütőlapon köralakban úgy, hogy fedjék egymást.
Locsolja meg a vajas keverékkel, és süsse 30 percig.
Amint letelt az idő, szórja meg ricottával, majd tegye vissza 10 percre.
Tegye rá a sonkát, az olívabogyót, a borsmustárt, és locsolja meg a balzsamecettel.