Szőlő- vagy bortermelő?

2019.02.25. 09:01

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) online felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit – közölte az HNT hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az online felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni.

A közleményben kiemelték, hogy az agráriumon belül is nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya.

A minőségi szőlőtermesztéshez és borkészítéshez ugyanis elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

A vállalkozásoknak nemcsak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehézForrás: Shutterstock

Az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak

nemcsak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja.

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja. Az agrárkutató intézet az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést végzett. A kérdőív az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján érhető el.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: