Így segítsen, ha ételallergiás a gyereke

gyermek
Vágólapra másolva!
Az ételallergiások száma folyamatosan nő – nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is. Az allergiát fontos elkülöníteni az intoleranciától, hiszen a kettő nem ugyanaz. Az előbbi ugyanis súlyosabb, az allergént okozó élelmiszerből már kis mennyiség elfogyasztása is kellemetlen tüneteket okozhat. Ezzel még felnőttként is nehéz megbirkózni, hát még gyerekként. A szülők egyébként is nehezen viselik, ha gyereküknek valamilyen problémája van. Mi ilyenkor a teendő? Hogyan szoktassuk rá a gyerekeket az új táplálkozásra? Honnan ismerhetjük fel egyáltalán, hogy a gyerekünk allergiás?
Vágólapra másolva!

– mondja Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író, aki maga is ételallergiás mintegy hét éve, kislánya pedig öt éve tejallergiás.

„Annánál először apró kiütésekkel kezdődött az allergia, amire én először azt hittem, valamiféle csípés.

Ezután körülbelül három hét múlva megint észrevettem őket. Akkor az egész szobáját felforgattam, kitakarítottam, rovarirtóztam, mert ahogy írtam, csípésnek tűnt. Ezt követően volt egy-két hónap szünet, azután újra megismétlődött a dolog.

Egyik reggel, miután megitta a kakaóját, körülbelül harminc perc múlva az egész lábfeje csalánkiütéses lett.

Na, akkor már tudtam, hogy a tejjel lesz gond.

Ettől függetlenül azért elkezdtem neki ételnaplót vezetni: mikor, mi után, milyen tünetek jelentkeznek.

Ételallergia esetén a családnak is segítenie kell Forrás: Medical News Today

A tejallergiát végül a gasztroenterológián állapították meg. Van egy protokoll, ami szükséges a diagnosztizáláshoz: vérvétel, Prick-teszt, székletvizsgálat, végül tejterhelés. Nálunk a terheléseknél Anna mindig reagált.

Na, itt szoktak kétségbeesni a szülők. Ők is tanácstalanok, így nem csoda, hogy a gyerekek is megijednek. Na, ez az, amitől Kiss Mona óva int.

Hiszen van más út is: a mentes élet.

„A kicsinek el kell magyarázni, hogy innentől diéta veszi kezdetét, illetve mi az, amit nem szabad megennie. Emellett azonban van még valami, amit rendkívül fontos elmondani neki, miután megszületett a diagnózis:

Egy új élet kezdődik. Egy mentes élet, amelyet nem tragédiaként kell felfogni, hanem például úgy, hogy egészségesebben fog étkezni. Az akadályok persze jönni fognak, de ezeken szépen végig kell menni, hiszen a folyamat részei.”

Na, de mi történik akkor, ha vendégségbe megyünk a gyermekkel, vagy őt hívják születésnapi zsúrba? Hiszen azon túl, hogy megtanítjuk neki, mit szabad megennie, és mit nem, ki fog mozdulni a házból, és szembe fogja találni magát azzal, hogy amíg mindenki más azt eszik, amit akar, ő nem.

Egy új élet kezdődik. Egy mentes élet, amelyet nem tragédiaként kell felfogni, hanem például úgy, hogy egészségesebben fog étkezni Forrás: First Moms Club

„Ételallergia esetén a családnak is segítenie kell. Értem itt ezalatt azt, hogy ha a nagymamához megyünk,

akkor a kis ételallergiásnak külön kell elkészíteni az ételt és a süteményt, vagy pedig mindenki mentesen fog étkezni. Ez a kicsinek is egyébként sokkal jobban esik, nem érzi különcnek magát.

Az óvodában vagy az iskolában az óvónénivel vagy az osztályfőnökkel ajánlatos elbeszélgetni arról, hogy milyen ételallergiája van vagy lett a gyermeknek. Az óvodába például érdemes bevinni rágcsálnivalókat, illetve megkérni az óvónénit, hogy ha valakinek születésnapot ünnepelnek, akkor szóljanak előre,

hogy legyen benne mentes tortaszelet a kis lurkónak.

Amennyiben iskolás a gyermek, érdemes külön csoportot létrehozni a közösségi oldalon a szülőknek, ahol tarthatják egymással a kapcsolatot.

Amit még fontos tudni, az az, hogy milyen juttatások járnak, ha a gyermek például cöliákiás vagy tejallergiás:

  • emelt összegű családi pótlék
  • gyes a gyermek 10 éves koráig
  • ingyenes óvodai étkezés (iskolában 50%)
  • közgyógyellátás
  • utazási kedvezmény

Minden esetben orvosilag igazolt papír szükséges a gasztroenterológiáról vagy az allergológiáról."