Így egye magát vékonnyá

2019.03.05. 08:19

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek általában a magas rosttartalmú alapanyagokban vannak jelen, a gyomorból képesek eljutni a vastagbélbe, és ott segítik a jótékony hatású baktériumok, vagyis a probiotikumok szaporodását. Látható, hogy mindkettőre szükség van ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. Na, de mi köze mindennek a fogyáshoz?

A gyomorban és a belekben lévő jó baktériumok növekedését elősegítő élelmiszerek, a bennük található prebiotikumok miatt, javíthatják az általános egészségi állapotot, illetve segítik a fogyókúrát.

Az egészséges mikrobióta (a bélrendszer mikroorganizmusainak összessége) kulcsfontosságú az egészséges anyagcsere fenntartásához, így a testsúlykontrollhoz is.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a bélbaktériumok elősegítik a súlycsökkenést azáltal, hogy aktívan részt vesznek az emésztési folyamatokban. Ugyanis a bélbaktériumok természete határozza meg, hogy az élelmiszer milyen mértékben vagy mennyire jól szívódik fel a szervezetben.

Emellett a Brüsszelben található Université Catholique de Louvain kutatóinak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy

a prebiotikumok csökkentik a vérben a rossz koleszterinszintet.

Néhány gyakori prebiotikus étel, amelyet napi rendszerességgel fogyaszthatunk: hagyma, fokhagyma, spárga, póréhagyma, articsóka, dió, vöröslencse, articsóka, csicsóka, alma, édesburgonya, retek, uborka, kukorica, káposzta, banán stb.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Eat drink paleo

Sült édesburgonya dióval és fokhagymával

Hozzávalók az édeburgonyához:

  • 1 és 1,2 kg édesburgonya, megpucolva, félbevágva a hosszú oldala mentén
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 és fél kiskanál só

Hozzávalók a feltéthez:

  • ½ csésze dió
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, megpucolva, apróra darabolva
  • ½ piros csilipaprika, felvágva
  • egy marék petrezselyem
  • egy csipet só
  • fél citrom héja

Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra.
Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral, tegye rá az édesburgonyákat, locsolja meg az olajjal, és szórja meg a sóval.
Süsse 30 percig.
Közben a feltét hozzávalóit tegye egy konyhai aprítógépbe, és dolgozza jól össze.
Vegye ki az édesburgonyát a sütőből, sózza meg, azután tegye a tetejére a feltétet. A végén szórja meg dióval és petrezselyemmel.
Tálalja melegen.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: