Mi legyen a vacsora? – ez a kérdés folyton szellemként kísért minket: a konyhatündérek rettegve rebbennek szét, és még a konyha ördögét is kiveri a víz. Jó lenne, valami változatosság, de sok recept túl bonyolult vagy az alapanyagok hihetetlenül drágák, amelyekből ráadásul sokat is kell venni. Újat kipróbálni meg általában nem merünk, mert mi lesz, ha senkinek sem ízlik, és csak tönkremegy a hűtőben. Ebben az esetben ettől nem kell majd tartani! A rumos sonka gondolatától ugyanis mindenki boldog lesz, ráadásul a recept sem bonyolult, és sok hozzávalóra sincs szükség.

A rumos sonka egyszerre édes és sós, elkészítése pedig sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Időigényes, de egyszerű. Igen, az egyik fő alapanyag az alkohol, de – sokak örömére és sokak bánatára – nem fogunk berúgni tőle a hosszú sütési idő miatt.

Forrás: Shutterstock

Rumos sonka

Hozzávalók:

  • 4 kg csontos sonka
  • ¾ csésze rum
  • 2 csésze barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt mustármag
  • 1 evőkanál narancslekvár
  • egy csipet fahéj

Elkészítés:
Béleljünk ki egy tepsit alufóliával, azután tegyük rá a sonkát.
Vágjuk be néhány helyen a sonka felszínét, hogy a máz beszivároghasson a hús belsejébe.
Kenjük meg 2 evőkanál rummal, azután süssük 160 fokon 2 órán át.
Egy kis tálban keverjük össze a megmaradt rumot, a barna cukrot, a fahéjat, a mustármagot és a narancslekvárt.
Amint letelt a 2 óra, vegyük ki a sonkát a sütőből, és kenjük át jól a mázzal.
Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 30 percig.
Tálalhatjuk ananásszal, szegfűszeggel, naranccsal és mangóval.