Könnyű és ízletes. Ez a csirke piccata. A hangzásból már sejthetjük, hogy egy olasz ételről van szó, ami azért jó hír egy kezdő szakácsnak, mert két dolog jellemzi a legtöbb olasz ételt: egyszerűek és elképesztően finomak. Olaszországban általában borjúhússal készítik, de létezik csirkés és halas változata is. Az i-re a pontot pedig a citromos, vajas mártás teszi fel.
Ha azt hitte, hogy már nem tudjuk fokozni az érveket, amik a piccata mellett szólnak, tévedett. Miért jó még ez a fogás?
Azért, mert nemcsak egyszerű, hanem gyorsan meg is van.
Így, ha épp rohanásban vagyunk, vagy nagyon éhesek a gyerekek, esetleg néhány barátunk jelentette be, hogy hamarosan vendégségbe érkeznek hozzánk, egy valami mentheti meg az estét: a piccata.
Ó, és még egy piros pont ennek a fogásnak: elkészítése igazi sikerélmény egy kezdő szakácsoknak, hiszen mindössze 20 perc alatt varázsolhat éttermi minőségű fogást az asztalra.
Ennek a receptnek is – mint mindennek – számos elkészítési módja létezik. Az azonban biztos, hogy a fogás titka a vékonyra szeletelt hús és a vajas mártás.

Csirke piccata
Hozzávalók a csirkéhez:
- 2 nagy csirkemell, vízszintesen félbe vágva
- só és frissen őrölt fekete bors
- ½ csésze liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
Hozzávalók a mártáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 mogyoróhagyma, apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1 csésze száraz fehérbor
- ¼ csésze kapribogyó
- 1-2 citrom, megmosva, felszeletelve
- 5 evőkanál vaj
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- friss petrezselyem és reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
Miután vízszintesen félbevágta a csirkemellett, és még mindig nem elég vékony, érdemes kiklopfolni.
Sózza, borsozza, majd forgassa meg a lisztben.
Melegítse fel az olívaolajat és a vajat egy serpenyőben, azután süsse meg a csirkét – mindkét oldalát 2-3 percig, vagy amíg aranybarna lesz.
A mártás elkészítéséhez tegye az 1 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, és pirítsa meg rajta a mogyoróhagymát.
Adja hozzá a fokhagymát, és pirítsa 30-60 másodpercig.
Adja hozzá a fehérbort, a citromszeleteket és a kapribogyót. 2-3 perc múlva öntse hozzá a vajat is. Sózza, borsozza.
Tegye a csirkeszeleteket a serpenyőbe, és forgassa meg a mártásban, vagy tálalja külön, és később öntse rá a mártást – ahogy önnek tetszik.
Tálalja friss petrezselyemmel és sajttal megszórva.