Ezért a burgonyalé a legújabb csodaszer

burgonyalé
Vágólapra másolva!
Ha burgonyát főzünk, általában mind ugyanazt tesszük a vizével: kiöntjük. Pedig valójában számos előnye van annak, ha felhasználjuk. Arról nem is beszélve, hogy akár nyers burgonyalevet is készíthetünk, amellyel új csodaszert avatunk.
Vágólapra másolva!

Milyen tápanyagok vannak a burgonyalében?

Pont, mint a burgonyában: béta-karotin, folsav, A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, kalcium, kálium, foszfor, kén, mangán, réz, fehérjék és rostok.

Mivel lúgosító hatású, csökkenti az erős gyomorsavat, megnyugtatja a fájó gyomrot, és még a gyulladásokat is enyhíti az emésztőrendszerben.

Ám nemcsak a gyomorban lévő, hanem az ízületi gyulladást is csökkentheti. Emellett serkenti a vérkeringést a test minden területén.

Sőt, még a fogyásban is segíthet:

igyunk meg reggel egy pohárral étkezés előtt, majd este lefekvés előtt 2-3 órával szintén egy pohárral.

A sárga és a narancssárga húsú krumpli a benne lévő zeaxantin miatt a látás szempontjából fontos Forrás: Shutterstock

Csodákat tesz a köszvénnyel is, mert segít kiöblíteni a húgysavat a szervezetből. Továbbá csökkenti a koleszterinszintet, javítja az egészségi állapotot, és jó méregtelenítőszer.

Nemcsak a májat, de még az epehólyagot is kiüríti.

A vörös és a lila burgonya nagy mennyiségű antocianint tartalmaz, amely megállítja a rákos sejtek növekedését, a sárga és a narancssárga húsú krumpli a benne lévő zeaxantin miatt pedig a látás szempontjából fontos.

A burgonyalevet mindig érett burgonyából készítsük, amelyen nincsenek sérülések.

Pucoljuk meg, majd kockázzuk fel; tegyük egy turmixgépbe, adjunk hozzá egy kis vizet, és pépesítsük. Öntsük a keveréket egy szűrőbe, azt pedig tegyük egy tál fölé. Hagyjuk lecsöpögni a pépben lévő folyadékot, majd egy kanál vagy egy villa segítségével nyomkodjuk ki a maradékot.

Na, de mi van, ha képtelenek vagyunk meginni? Ha nem bírjuk az ízét? Öntsünk hozzá répalevet, gyógynövényekből készült leveket, mint a csalán vagy a zsálya, vagy tegyünk bele egy kis mézet.

A burgonyában lévő keményítő főzés során kifő a vízbe Forrás: Shutterstock

Hogyan használhatjuk fel a burgonya vizét?

A burgonyában lévő keményítő főzés során kifő a vízbe, így használhatjuk sűrítőszerként. Lehet kapni a boltban is burgonyakeményítőt, amit főként azok használnak, akik allergiásak a búzára, a kukoricára, vagy gluténmentes diétát követnek.

Érdemes víz helyett ezt keverni a levesekhez és a kenyerek tésztájába,

mert a leveseket például sűríti, a kenyereknek meg sokkal jobb lesz a textúrája. Emellett a benne lévő vitaminok is hozzáadódnak az ételhez.

Felhasználhatjuk mártások készítése során is; ha nem érezzük elég sűrűnek, akkor adhatunk hozzá még száraz burgonyakeményítőt.

Azonban, ha úgy döntünk, hogy nem használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket, nyugodtan öntsük a növényekre a vizet. Meg fogják hálálni a gondoskodást. Kivéve, ha sót is tettünk bele. Akkor maradjon inkább a lefolyó.

Amennyiben nem rögtön akarjuk felhasználni, rövid ideig tárolható: tartsuk üvegedényben a hűtőben egy hétig.