Azt azért tudni kell a koleszterinről, hogy egy létfontosságú vegyülete a szervezetünknek, a test minden sejtjének alapvető összetevője. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell rá odafigyelni, hiszen, ha túl magas a koleszterinszintünk, bizony ez okozhat még kellemetlen meglepetéseket.
A szervezetünkön kívül az állati eredetű táplálékokban van jelen, mint a tojás, a hús és a tejtermékek.
Az egészséges táplálkozás és a testmozgás nemcsak a koleszterinszint-csökkentésben játszik fontos szerepet, hiszen így a testsúlyunk, a vércukorszintünk és a vérzsírunk is normalizálódik.
A koleszterinnek egyébként két fő típusa van. Egyik a nagy sűrűségű lipoprotein, a HDL, vagyis az úgynevezett jó, illetve az alacsony sűrűségű lipoprotein, az LDL, azaz a rossz koleszterin.
A problémákat az utóbbi okozza,
hiszen ha túl magas a szintje a szervezetünkben, a felesleg lerakódik az erek falán, szűkül az ér, csökken a véráramlás, így alakulnak ki a szív- és érrendszeri betegségek.
Először is mondjunk le az előre csomagolt, félkész és készételekről, a feldolgozott élelmiszerekről, valamint a telített zsírokban és transzzsírokban bővelkedő termékekről. Helyette
válasszuk mindennek a legtermészetesebb alternatíváját.
Persze az sem mindegy, milyen forrásból szerezzük be az alapanyagainkat: a legjobb, ha megbízható termelőhöz fordulunk.
A hüvelyesek, különösen a bab, a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, amelyek nemcsak a koleszterinszintet szabályozzák,
de még az emésztőrendszert is javítják. Vagyis a finomított lisztes tészták, péksütemények és kenyerek helyett válasszuk inkább a teljes kiőrlésű fajtákat. Rizsből is lehetőleg barnarizst vásároljunk.
A babfogyasztást fogyókúrázóknak is gyakran ajánlják, hiszen eltelít, és lassan szívódik fel. Emellett rendszeresen fogyasszunk brokkolit, halat, zöld leveles zöldségeket, amelyek a bennük lévő enzimeknek köszönhetően még az emésztőrendszert is rendbe teszik, illetve sárgarépát.
A padlizsán szintén kiváló rostforrás, sőt, még a kalóriatartalma is alacsony.
Az alma, a szőlő, az eper és a citrusfélék pektinben gazdagok, amely egy oldható rost, és csökkenti a rossz koleszterinszintet.
Ám nemcsak megfelelő étrendre, hanem mozgásra is szükség van ahhoz, hogy a kívánt hatás ne maradjon el. Nem kell napi szinten, de azért érdemes gyakran legalább 30 percet mozogni, sportolni.
Kezdetben óvatosan próbálkozzunk, ne vessük bele magunkat hirtelen egy kemény edzésbe.
Szépen fokozatosan szoktassuk hozzá a testünket a sporthoz. Amíg ez nem történik meg, addig a pulzusszámemelő gyakorlatok, mint a futás vagy az úszás űzése nem javasolt. Kezdetben próbálkozhatunk például egy kiadós sétával, ám előtte mindenképp konzultáljunk orvosunkkal.