Nem számít, mennyit evett, hamarosan újra éhesnek érzi magát?

2019.03.18. 07:24

Bizonyára ön is tapasztalta már, hogy megebédelt vagy megvacsorázott, és nem sokkal utána ugyanolyan éhes volt. Nem számított, mennyit evett vagy milyen gyakran, akkor is kínozta ez az érzés. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg az, hogy csak olyan ételeket fogyasztott, amelynek magas volt a glikémiás indexe.

A glikémiás index egy számérték, amely azt mutatja meg, hogy az egyes alapanyagok milyen hatással vannak a vércukorszintre:

milyen gyorsan emelik meg azt.

Úgy is mondhatnánk: azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan emésztjük meg az ételeket.

Gyorsan megemésztjük az ételt, kapunk egy csekély ideig tartó energialöketet, majd hamarosan újra azt érezzük, hogy éhesek vagyunkForrás: Shutterstock

A glükóz egy egyszerű cukor, amely az energiát adja. Ezt ételekkel visszük be. A vér az, amely elszállítja a cukrot a sejtek és a szövetek számára. Ezért hívják vércukorszintnek.

Ha magas glikémiás indexű ételt eszünk, megemelkedik a vércukorszint, így gyorsabban jutunk energiához.

Ám ez nem olyan jó dolog, mint ahogy hangzik, mert ez az energialöket elég kevés ideig tart ki. Vagyis: gyorsan megemésztjük az ételt, kapunk egy csekély ideig tartó energialöketet,

majd hamarosan újra azt érezzük, hogy éhesek vagyunk.

Mi történik ilyenkor? Újra a hűtőhöz lépünk, és megint eszünk. Ha nem jól választjuk meg az ételt, akkor hamarosan újra éhesek leszünk, és újra eszünk. Utána pedig azt vesszük észre, hogy megnőtt a nadrágméret.

Mivel a magas glikémiás indexű ételekben túl sok glükóz van, a szervezetünk felhasználja azt, amire szüksége van, a többit pedig zsírként tárolja. Ez pedig súlyos esetben keringési zavarokhoz, cukorbetegséghez és elhízáshoz is vezethet.

Az ételeket és az italokat három csoportra lehet osztani: alacsony, közepes és magas glikémiás indexűekForrás: Shutterstock

Alacsony, közepes, magas?

Az ételeket és az italokat három csoportra lehet osztani: alacsony, közepes és magas glikémiás indexűek. Az alacsony tételek értéke 1-55-ig, a közepeseké 56-69-ig, a magasaké pedig 70-től terjed.

A szakemberek szerint az alacsony glikémiás indexű ételek 30 percig és 1 óráig maradnak a gyomorban, ám nem emelik meg a vércukorszintet.

Ráadásul a zöldségeket például gyorsan emésztjük meg, de ezek olyan tápanyagokkal vannak tele, amelyekre a szervezetünknek szüksége van.

Vannak olyan ételek is, amelyeknek nincs glikémiás indexértékük, mert nem tartalmaznak szénhidrátot.

Ettől függetlenül eltarthat egy ideig, míg a gyomor megemészti. A húsok, mint a csirke, bárány vagy sertés, emésztése 2-5 órát is igénybe vehet. A halak és a tenger gyümölcsei 40 percet vagy 1 órát töltenek a gyomorban.

Az alacsony glikémiás indexű ételek: zöld leveles zöldségek, főtt vagy nyers répa, zöldségleves, a legtöbb gyümölcs, mint az alma, a narancs, a mangó, barackbefőtt, almalé és narancslé, illetve a teljes kiőrlésű gabonák és az ebből készült péksütemények és tészták, valamint a kukorica. Továbbá a teljes tej, a joghurtok, a kesudió, a csicseriborsó és a legtöbb hüvelyes.

Közepes glikémiás indexű ételek: édesburgonya, tök, banán, datolya, kivi, ananász, görögdinnye, főtt barnarizs és kuszkusz. Emellett a gabonapelyhek és a müzlik, a méz, a popcorn és a csipszek.

Magas glikémiás indexű ételek: főtt burgonya, krumplipüré, egyszerű szénhidrátok, mint a rizs és a fehér kenyér, illetve a zabkása és a tejberizs.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: