A világ legdrágább bora magyar

bor
Vágólapra másolva!
A múlt hét sok tanulságot és meglepetést tartogatott számunkra. Megtudtuk például, mennyi vizet kellene fogyasztanunk naponta, és mi történik a szervezetünkkel, ha mégsem tesszük. Kiderült, hogy a világ legdrágább bora magyar, és az is, hogyan helyettesíthetjük a tejet a legtermészetesebb módon. Végigvettük a gluténérzékenység legjellemzőbb tüneteit, azután pedig gasztrofilmeket néztünk. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Ennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek

A szakember ismertetése szerint a pontos mennyiségét a testsúly határozza meg. Hozzátette, hogy helytálló az a közvélekedés, miszerint 2-2,5 liter vízre van szüksége egy átlagos súlyú embernek. Na, de pontosan mennyi az annyi?

6 egészségügyi előny, amelyért érdemes rendszeresen répát enni

Gyerekként folyton azt hallottuk, hogy együk meg a répát, mert így fogunk megtanulni fütyülni. Ám a szüleink azt bezzeg nem mondták el, hogy az említett zöldségtől nemcsak a hajunk lesz szép, de még a mosolyunk is ragyogóvá válik.

Mivel számos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint C-vitamin is bőven van benne, így növeli az immunrendszer ellenálló képességét Forrás: shutterstock.com

Mivel a répa számos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, valamint C-vitamin is bőven van benne, így növeli az immunrendszer ellenálló képességét. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, védőpajzzsal ruházzuk fel magunkat a baktériumokkal szemben. Olvassa el a többi 5 előnyt is!

Így helyettesítheti a tejet a legtermészetesebb módon

Manapság tele vannak a boltok polcai különböző növényi tejekkel, mint a rizs, a zab, a szója, a mandula, a kókusz, a kesudió stb. Ha azonban úgy döntünk, hogy teljesen természetes megoldást választunk, a legjobb, ha magunk készítjük el. Mutatjuk, hogyan.

Ha ezt tapasztalja, gyanakodjon gluténérzékenységre

A glutén egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható fehérje, amelyre a szervezetünk érzékenység esetén reagál. Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat. Sokaknak fogalmuk sincs, melyek ezek, ami probléma. Főleg, mivel ez nem egy olyan betegség, amelyet gyógyszerrel kordában lehet tartani.

Manapság a gluténérzékenység meglepően nagy méreteket öltött, és igen színes tüneteket mutat Forrás: Shutterstock

Itt csak a szigorú diéta működik. Na, de honnan ismerhetjük fel a gluténérzékenységet? Mely vizsgálatokra érdemes elmennünk? Hogyan állítsuk össze a napi étrendet? Erről beszélgettünk Kiss Monával, speciális gasztrobloggerrel, táplálkozási tanácsadóval és íróval, aki maga is több allergiától szenved immár hét éve.

Halból készült nőkkel tanítja fiát az anyuka - Galéria

Mikyou, egy tehetséges édesanya, úgy döntött, megtanítja fiának a főzés és az ételkészítés fortélyait. Mivel azonban azt szerette volna, hogy a fiú élvezze is ezt a tevékenységet, úgy döntött, egy kis szórakozást visz a folyamatba. Képek.

Tudta, hogy ez történik a testével, ha nem iszik elég vizet?

Életünk legfontosabb eleme a víz – ez szinte már egy unalomig ismételt frázis, mégis az egészséges táplálkozás, illetve az élet alapja. Íme néhány példa, amely a fontosságát szemlélteti: a víz a sejtek elsődleges építőeleme, segít szabályozni a belső testhőmérsékletet, erősíti az izmokat és hidratálja a bőrt.

Életünk legfontosabb eleme a víz Forrás: Shutterstock

Tehát a dehidratáció rövid távon dekoncentráltsághoz és fáradékonyság vezet, hosszabb távon viszont komolyabb következményei is lehetnek: kiszáradt bőr, elégtelen veseműködés, sőt, negatív hatással van a gyomorra, a bélrendszerre és a szívműködésre egyaránt. És ez még nem minden.

Éttermi minőség a konyhában kezdő szakácsként

Könnyű és ízletes. Ez a csirke piccata. Olaszországban általában borjúhússal készítik, de létezik csirkés és halas változata is. Az i-re a pontot pedig a citromos, vajas mártás teszi fel.

Tizenegy millió forintért kelt el a világ legdrágább bora, ami magyar

Ez a 2008-as évjáratú bor lett a világ legdrágább tétele, ugyanis 40 000 dollárért, vagyis több mint 11 millió forintért kelt el. A szóban forgó palack azonban nem egy történelmi Amarone, nem is egy ritka francia Bordeaux, hanem egy Royal Tokaji Esszencia, a Royal Tokaji pincészettől.

Összesen 18 palack van jelenleg forgalomban Forrás: Fortune

Ennek a különleges tételnek azért olyan magas az ára, mert egy másfél liternyi palack elkészítéséhez körülbelül 180 kilogramm szőlőből keletkező aszúszem szükséges. Ráadásul minden szemet kézzel takarítanak be, ezért az Esszencia a világ legmunkaigényesebb bora – írja a Fortune.

Magyar aranyérem a nemzetközi szakácsversenyen

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója nyerte meg az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A megmérettetés második és harmadik helyén szlovén hallgatók végeztek.

Így fagyasszuk le jól a maradék tésztát, hogy ne menjen kárba

Tegyük fel, hogy marad egy csomó-csomó tészta vacsora után, mert valamiért nem jól mértük fel a mennyiséget. Mit tehetünk? Például lefagyaszthatjuk! Na, de hogyan?

Ehető csomagolással rukkolt elő a sörgyár

Rendkívül kreatív módon fejlesztette ki az új hatcsomagos gyűrűket a Saltwater Brewery sörgyár: a káros műanyagot ehető csomagolásra cserélte.

Kíváncsi a zenét hallgató sajtra vagy az ehető vízbuborékra, amely úgy néz ki, mint egy mellimplantátum, mégis ez lehet a vízfogyasztás jövője? Igen? Akkor lapozzon tovább!