Az avokádó manapság az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Tudjuk róla, hogy egészséges, hogy egy igazi tápanyagbomba, ám azt is, hogy rendkívül borsos az ára. Ettől függetlenül néha azért belefér egy-egy darab megvásárlása az elképesztő egészségügyi előnyei miatt.

Miért együnk avokádót?

Az egyik oka, hogy telítetlen zsírokban gazdag, valamint A-, B-, C- és E-vitamint, káliumot, foszfort,

vasat, nátriumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.

Kiváló antioxidáns, és jó hatással van a szívre, valamint az érrendszerre.

Magas folsav-, B9-vitamin és B6-vitamin tartalma növeli az energiátForrás: Shutterstock

Hogyan juthatunk hozzá?

Avokádót találunk a zöldségeseknél és a nagyobb áruházakban. Ha éretlen, akkor kemény, ha érett, akkor olyan puha és lágy, mint a vaj.

Amennyiben éretlen avokádót vásárolt, szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megpuhul.

Ám, ha nem akar ennyit várni, meggyorsíthatja az érési folyamatot. Néhány gyümölcs, mint az alma, a banán, a sárgabarack és a szilva, etiléngázt termel, ami egyfajta érlelőszer. Tegye az avokádót egy papírtasakba ezen gyümölcsök valamelyikével, és várjon egy napot.

Van gyorsabb módja?

Tekerje a gyümölcsöt folpackba, majd tegye a sütőbe, és süsse 200 fokon 10 percig. Ha még ennyit sem tud várni, akkor vágja félbe,

vegye ki belőle a magot, csomagolja be folpackkal, és tegye a mikróba legalább 2 percre.

Mit érdemes még tudni?

Miután felvágja az avokádót, gyorsan megbarnul, úgyhogy érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Hozzáadhatja a salátájához, rákenheti a pirítósra, készíthet belőle szendvicskrémet, de akár tonhallal vagy tojással is fogyaszthatja.