18 egészséges alternatíva a kalóriadús élelmiszerek helyett

quinoa
Vágólapra másolva!
Egyszer azt mondta nekem egy táplálkozási szakértő, hogy mindig mindennek a legegészségesebb és legtermészetesebb alternatíváját válasszam. Sok esetben ez teljesen egyértelmű, mint például, hogy a dobozos narancslé helyett inkább mi magunk facsarjuk ki a narancsot, vagy hogy előre csomagolt hasábburgonya helyett inkább megvesszük külön a burgonyát és felszeleteljük, ám nem mindig ennyire kézenfekvő a csere. Amanda Meixner táplálkozási és gasztroblogger azonban ad némi segítséget hozzá.
Vágólapra másolva!

Amanda Meixnernek fontos az egészséges táplálkozás. Erre próbálja rávenni követőit is, ezért készített az Instagramra egy képsorozatot arról, hogyan tudják lecserélni kalóriadús élelmiszereiket a legegészségesebb alternatívákra.

A története akkor kezdődött, amikor az iskolában étkezési zavarral küzdött. Ezért elhatározta, hogy megmutatja a világnak, hogyan lehet fogyni önsanyargatás nélkül, egészségesen.

Hiszen az emberek fejében téves hitrendszerek vannak az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról. Azt hiszik, hogy mindez egy unalmas, egysíkú étkezés, ráadásul éhezni kell azért, hogy leolvadjanak a kilók. Mindemellett úgy gondolják, hogy akkor fognak fogyni, ha a lehető legkevesebbet eszik.

– mondja Amanda Meixner az Instagramon.

Amanda Meixner Forrás: Amanda Meixner Instagram

Amanda módszere a cserében rejlik. Szerinte a fogyás kulcsa, hogy a kalóriadús készételeket

a legtermészetesebb alapanyagokra cseréljük.

A boltban kapható granola helyett gyümölcsöket és dióféléket eszik reggelire egy kis házi joghurttal. A zsírszegény öntetek helyett a paleo önteteket ajánlja salátához, ám a legjobb, ha natúran fogyasszuk.

Amennyiben nassolni támad kedvünk, szerinte érdemes a csipsz helyett popcornt választani, illetve a hamburger is kevesebb kalóriát tartalmaz, ha salátába csomagoljuk a húst, és nem a zsömlével esszük. Ő is azt vallja, hogy a gyümölcsleveket cseréljük le inkább a frissen facsart levekre,

és érdemes a zöldségek, saláták, gyümölcsök között is megkeresnünk azt, amelyikben a legtöbb tápanyag van.

Például egy marék spenót sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint egy marék jégsaláta.

Amennyiben csokoládéra éhezünk, a tejcsoki helyett válasszuk az étcsokit, amelyben jóval kevesebb a cukor. Amanda a hagyományos növényi olaj helyett az extra szűz olívaolajat ajánlja, ám hasonlóan jó választás a házi zsír, főleg a zsírban oldódó vitaminok miatt.

Amanada arra biztatja a követőit, hogy ne éhezzenek, hanem inkább egyenek tudatosan Forrás: Shutterstock

A fehér kenyér helyett egészségesebb választás a teljes kiőrlésű, a zab- vagy a rozs- stb. kenyér. Sőt, ő még a búzalisztes tésztát is leváltotta zöldségtésztára, a hagyományos vajat pedig ghee vajra.

A gyümölcsös joghurt helyett is választhatunk natúr, görög joghurtot, amelybe mi rakjuk bele a gyümölcsöket.

Vagy a bolti dzsem helyett elég összetörnünk például a málnát, és rákennünk azt a kenyérre. Sőt, amennyiben van elég időnk rá, időről időre készíthetünk házi lekvárokat, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy mit viszünk a szervezetünkbe.

A fűszerkeverékek helyett a friss fűszernövények, a vaníliaaroma helyett az eredeti bourbon vanília, a filteres teák helyett pedig az általunk szárított gyógynövények és gyümölcsök jöhetnek szóba.

Hasábburgonya helyett vegyük meg a krumplit a piacon, az előre panírozott húsok helyett pedig inkább megbízható forrásból szerezzük be a csirkemellet.

Amanada arra biztatja a követőit, hogy ne éhezzenek, hanem inkább egyenek tudatosan, hiszen a koplalás miatt fellépő tápanyaghiány igen kellemetlen tünetekkel járhat: fáradékonyság, kimerültség, rossz alvás stb.

Bár egészségesen táplálkozunk, nem jelenti, hogy mindenből korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk Forrás: Shutterstock

Persze arra is felhívja a figyelmet, hogy bár egészségesen táplálkozunk, ez nem azt jelenti, hogy mindenből korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk. Nagy különbség van kalóriában például egy kis és egy nagy marék dió között is.

Különösen fontos, hogy ezt szem előtt tartsuk a zsírok, fehérjék és szénhidrátok fogyasztásakor, mivel ezek több kalóriát tartalmaznak.

Ettől függetlenül persze nem minden szénhidrát rossz. Amanda ugyanis, bár tudatosan és tisztán táplálkozik, nem hisz az egyes élelmiszercsoportok teljes megvonásában. Ez hosszú távon nem fenntartható.

Szerinte a legegészségesebb szénhidrátforrások

a quinoa, az édesburgonya, a fekete bab, az eper, a lencse és a puffasztott rizs.

Amanda elismeri, hogy ez a táplálkozási forma nem mindig könnyű, de kétségtelenül hatékony – nemcsak a fogyás, hanem a megfelelő tápanyagbevitel szempontjából is.