Belga kutatók rájöttek, hogy a K-vitamin hozzájárulhat a szem egészségéhez. A közelmúltban megjelent tanulmány alapján a kutatásban 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt vett részt, akik átlagosan 40 évesek voltak. A hosszú távú vizsgálatok 11 évig tartottak.

A vizsgálat kezdetén és végén megmérték a résztvevők K-vitamin- és a Gla-fehérje-szintjét. A Gla-fehérje a K1-vitaminnak köszönhetően fejti ki hatását. Ez biztosította a vér folyamatos és zavartalan áramlását a véredényeken keresztül,

illetve megakadályozta az artériák elmeszesedését.

Továbbá az önkénteseknél megmérték a retina mikrovaszkuláris edényeinek átmérőjét is. Végül az adatokat összevetették, hogy megtudják: van-e összefüggés a K-vitamin-hiány és a szem vérereinek állapota között.

Forrás: Shutterstock

Az eredmények alapján a kutatók rájöttek, hogy a K-vitamin segíthet a szem egészségének megőrzésében azáltal, hogy megvédi az ereket, valamint az optikai idegeket a zöld hályog okozta sérülésektől.

Továbbá a szemben nagy mennyiségű Gla-fehérje található, amely nagy szerepet játszik a szerv egészségének megőrzésében.

Ám ahhoz, hogy a Gla-fehérje kifejthesse hatását, K-vitaminra van szükség.

Más tanulmányok összesen 17 olyan fehérjét

azonosítottak a szervezetben, amelyeknek szintén szükségük van K-vitaminra. Ezek felelősek a vér megfelelő alvadásáért, a csontok erős állapotáért, valamint a szív- és az érrendszer egészségéért.

A K-vitamin megtalálható a zöld színű zöldségekben, mint a spárga, a káposzta, a spenót vagy a saláta. Sőt akár a tojássárgájából, a zöld teából, a burgonyából, a paradicsomból, a szójababból és a teljes kiőrlésű búzából is hozzájuthatunk.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Cafe delites

Sajtos-fokhagymás spárga

Hozzávalók:

  • 500 g spárga, a végei levágva, a fás része megpucolva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd nagy fokhagyma, összetörve
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • 1 és ¼ csésze reszelt mozzarella

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Kenjünk ki egy tepsit zsírral vagy olajjal.
Egy tálban keverjük össze az olajat, a fokhagymát, a sót és a borsot.
Helyezzük el a spárgákat a tepsibe, kenjük meg a fokhagymás keverékkel, és süssük 10-15 percig.
Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg a sajttal, és tegyük vissza még pár percre, amíg megolvad.
Tálaljuk frissen.