Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100%-os tönkölybúzaliszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

A Nébih szerdai tájékoztatása szerint egy állampolgártól kaptak bejelentést arról, hogy egyes tönkölybúzalisztek feltehetően közönséges búzaliszttel kevertek.

Az ellenőrök szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek.

A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút, a termékek 100%-os tönkölybúzaliszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A termékek 100%-os tönkölybúzaliszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztakForrás: Shutterstock

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, vagyis március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúzaliszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.

Az eljárás folyamatban van, a jogsértéseket tartalmazó lista szerint a Biopont Kft. az érintett.

A Nébih további mintavételekkel megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, ennek eredményéről később a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.