Pinty került a boroscímkére

Nagygombos
A nagygombosi Gamay Noir Rosé
Vágólapra másolva!
A Nagygombos Borászat a Mátrai borvidéken található, a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat. A pincészet életében új fejezetet jelent a portfólió és az arculat megújítása.
Vágólapra másolva!

„Mióta átvettük a pincészetet, azóta sokféle arcát kerestem Nagygombosnak, és úgy gondolom, mostanra állt össze teljes egésszé a kép. Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik" – mesél az eltelt időszakról Barta Anna.

Laki Eszter grafikus már sok izgalmas projektben vett részt, könyvektől a kávézók, éttermek arculatán át egészen a kozmetikai termékek dizájnjáig sok mindent tervezett, de a boros, sőt a sörös címkék világa sem idegen tőle.

Nagygombosi alapborok Forrás: DrKuktart

„Az alap címkecsaládnál a célom a könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus kialakítása volt. A színek ismétlődve visszaköszönnek az egyes palackokon, a két címkén található fél gombot szimbolizáló motívum pedig – ami a Nagygombos Birtok nevére utal – kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket" – foglalja össze a koncepciót Laki Eszter. „A prémium címkecsaládhoz az erdei pintyet Annával közösen választottuk vezető motívumként, azt a madarat, ami az apjától tanul énekelni, ahogy Anna is sokat köszönhet az édesapjának, hiszen tőle kapta az inspirációt a borászkodáshoz."

A kidolgozásban az aranyszín és az egyedi, bélyeget idéző stancforma a prémium kivitelezést erősíti, a természetközeliséget pedig a földszínek szimbolizálják.

A tervező számára fontos volt a közös gondolkodás, és az, hogy volt idő megismerni egymást, ami segített abban, hogy itt is az átlagostól eltérő megoldásokat, extra technikákat tudjanak alkalmazni.

A nagygombosi Gamay Noir Rosé Forrás: DrKutart

Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, a bor kiegyensúlyozottságában és aromáinak összetettségében szerepet játszik, hogy tudatos házasítási folyamat révén születik meg. A Nagygombos Kékfrankos Rosé a fajta elegáns jegyeit hozza, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani. Az Illatos Fehér és a Könnyed Vörös házasítások, amelyek a Mátrai borvidék gyümölcsös, könnyed arcát mutatják be a stílus kedvelőinek.

Barta Anna Forrás: copyrighted/Dancsecs Ferenc

A prémium borcsaládba, amely Barta Anna nevét viseli, a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. A Magna Mátra Történelmi Egyesület egyik alapító tagjaként a borászat kiemelten kezeli a Kárpát-medencei fajtákat, és Magna borukat a szabályozásának megfelelően hárslevelű, kékfrankos vagy kadarka fajtákból képzelik el, amely mindig a prémium portfólió részét képezi majd. Emellett a Barta Anna által készített egy-egy kísérleti bor visz izgalmas színt ebbe a borcsaládba.