Valóban egészséges kenyeret akar az asztalra tenni?

kenyér
Vágólapra másolva!
A kenyér az ember mindennapjainak része, különösen a magyar gasztronómiában van fontos szerepe. Az élelmiszerboltokból és a pékségekből sem hiányozhat, a legegészségesebb választás mégis az, ha inkább otthon sütjük meg. Így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz. Arról nem beszélve, hogy ha valaki gluténérzékeny, még fontosabb, hogy az adott kenyér számára is biztonságosan fogyasztható legyen.
Vágólapra másolva!

A következő recept teljesen búza-, glutén- és tejmentes, cukorbeteg barát és nincs szükség hozzá kenyérsütő gépre. Tökéletes alternatíva lehet gluténérzékenyeknek, búzaallergiásoknak, de akkor is, ha csak valami finomra és egészségesre vágyunk.

Az összetevőket mi magunk válogathatjuk össze, és akár a saját igényeinknek megfelelően is kiegészíthetjük.

Továbbá így biztosan elkerülhetjük a tartósítőszereket és a mesterséges összetevőket. Viszont arra figyelnünk kell, hogy 1-2 napon belül elfogyasszuk, hiszen tartósítószer nélkül a házi kenyér hamar tönkremegy.

A gluténmentes kenyereknél különösen ügyelni kell arra, hogy az alapanyagok ne szennyeződjenek. Csak teljesen tiszta edényeket használjunk, és jó alaposan megtisztított munkalapon dolgozzunk.

Tartósítószer nélkül a házi kenyér hamar tönkremegy Forrás: Shutterstock

Búzamentes házi kenyér

Hozzávalók:

  • 2 csésze mandulaliszt
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • ¼ csésze lenmagliszt
  • egy csipet tengeri só
  • egy csipet szódabikarbóna
  • 5 tojás
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál almaecet

Elkészítés:
Keverjük össze a száraz összetevőket egy tálban, majd adjuk hozzá egyesével a nedves összetevőket.
Dolgozzuk jól össze.
Tegyük egy sütőpapírral kibélelt vagy zsírral kikent kenyérformába.
Süssük 30 percig 176 fokon.