A kinoát vagy rizsparéjt már az inkák is termesztették magjai és levelei miatt. Álgabonának hívják, mert nem tartalmaz sikért, és rendszertanilag nem tartozik a gabonák közé, viszont ugyanúgy használják fel. Tápanyagokban gazdag, ezért ajánlják fogyasztását, ám ha rosszul készítjük el, biztosan nem lesz a kedvencünk. Hol rontjuk el, és hogyan kell jól csinálni?

A kinoa magas rost- és fehérjetartalommal bír, így a vegetáriánusok számára egy

kiváló növényi fehérjeforrás.

Emellett persze mindenki más számára is ajánlott a fogyasztása. Elkészítése igen egyszerű, és ha mindent jól csinálunk egy igazán finom köretet kapunk.

A kinoát a gluténérzékenyek is fogyaszthatjákForrás: Shutterstock

Először öntsük egy serpenyőbe, és alacsony lángon pirítsuk meg egy kicsit. Így még több ízt szabadíthatunk fel. Körülbelül 5-7 perc, amíg aranyszínűvé válik.

Fontos tudni, hogy

a kinoát egy úgynevezett szaponinréteg borítja, amely rendkívül keserű. Ha ezt nem öblítjük le rendesen, akkor bizony elég kellemetlen élményben lesz részünk.

Amint a magokat aranyszínűre pirítottuk, öntsük egy szűrőbe, és öblítsük át folyó vízzel. Ez körülbelül 1-2 perc. A jól átmosott kinoát másfélszer annyi sós vízben kell megfőzni. Először forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk zubogni még 12 percig alacsony lángon.

Na, és most jön a titok.

A plusz lépés, amelytől még finomabb lesz a végeredmény. A só mellett érdemes még fokhagymát, babérlevelet, hagymát és kakukkfüvet is tenni a kinoa vízébe, hogy még ízletesebb legyen. Ha mexikói ételhez készítjük, akkor pirított köménnyel, ha pedig indiaihoz, akkor kurkumával és friss gyömbérrel ízesítsük.

Ha letelt az idő, öntsük vissza a szűrőbe, és hagyjuk teljesen lecsöpögni – körülbelül 15 perc.

Felhasználása igen széleskörű: belekeverhetjük levesekbe, pörköltekbe, összekeverhetjük a zsemlemorzsával a rántott húshoz, de akár salátákhoz is hozzáadhatjuk.

Emellett a reggeli zabpehely és a granolaszeletek alapanyagaként is megállja a helyét. Liszt formájában pedig sütemények és palacsinták összetevője.

A kinoát a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.