Cukormentes desszert az ünnepi asztalra

Vágólapra másolva!
Kuglóf, kalács, kókuszgolyó és társai: nincs ünnepi asztal édességek nélkül. Azonban ilyen alkalmakkor sem árt odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, illetve mivel édesítjük az ünnepi finomságainkat. „Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel biztonságosan kiváltható" – mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.
Vágólapra másolva!

Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukorral, harmada pedig édesítőszerrel édesít.

Cukrot leginkább sütéshez, főzéshez használnak, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik.

Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül! Ennek bizonyítására Iklódi Dóra, a Cukormentes örömök című könyv szerzője, három húsvéti desszertet álmodott meg, amelyhez sem cukor, sem különösebb konyhai gyakorlat vagy kézügyesség nem szükséges.

Íme az első recept!

Forrás: Coca-Cola Magyarország

Tavaszi pohárdesszert

Hozzávalók a csokis morzsához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér búzaliszt
  • 200 g vaj vagy margarin felkockázva
  • 100 g xilit
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 300 g túró
  • 100 g xilit porrá törve
  • 100 g vaj
  • 1 kezeletlen citrom héja

Hozzávalók a narancsos réteghez:

  • 400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
  • 40 g cukormentes vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál xilit porrá törve

Elkészítés:
Keverje össze a liszteket a xilittel és kakaóporral, majd morzsolja el benne a vajat. Adja hozzá a tojássárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is.

Gyúrjon belőle gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot. Tekerje fóliába, és tegye a hűtőbe 30 percre.

Közben készítse el a túrókrémet: verje habosra a vajat a xilittel, majd adja hozzá a túrót és a citromhéjat.

Ha letelt a fél óra, reszelje a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsse 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig.

Amint letelt az idő, vegye ki a sütőből, hagyja kihűlni, végül morzsolja a poharak aljára. Kanalazza rá a túrókrémet, majd készítse el a narancsos réteget is.

Keverje el pár evőkanálnyi narancsos üdítőitallal a pudingport és a xilitet. A többit forralja fel, utána keverje hozzá a pudingport. A krém pár perc alatt besűrűsödik.

Amint kész, még melegen, egyenletesen oszlassa el a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.

Hamarosan publikáljuk a következő receptet is. Figyelje a Táfelspicc oldalát!