A legtöbben még mindig feldolgozott cukrot használnak a különböző desszertek édesítésére. Pedig ma már egyre könnyebb helyettesíteni valamilyen természetesebb alternatívával. Hiába könnyebb az emésztésük a szervezet számára, ezek fogyasztását is érdemes korlátozni. Íme 5 egészségesebb választás cukor helyett és egy cukormentes recept az ünnepi asztalra Iklódi Dórától, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjétől.
1. Nyers méz
Az első számú természetes édesítőszer a tiszta, nyers méz. A legjobb, ha helyi termelőtől vásárolja, és mindig ellenőrzi a címkét.
A cukor mellett aminosavakat, antimikrobális vegyületeket és antioxidánsokat is tartalmaz.
Egy evőkanál naponta egy-két alkalommal egy egészséges mennyiség. Beleteheti a reggeli zabpehelybe, a gyümölcsturmixba, a palacsintatésztába vagy a zöld teába.

2. Stevia
A stevia nem emeli meg a vércukorszintet, hiszen a glikémiás indexe nulla. Ezért tökéletes választás cukorbetegség esetén.
Többféle márka létezik, ezért jól tanulmányozza át a címkéket!
Reggeli turmixokhoz, teákba és desszertekbe is jól illik.
3. Datolya
A datolya vagy a datolyapaszta tartalmazza a legtöbb tápanyagot az összes édesítőszer közül:
vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrása. Ez utóbbi lassítja a cukor felszívódását.
Különösen sütemények és a reggeli gyümölcsturmixok elkészítése során hasznos. Csökkenti a koleszterinszintet és fokozza az energiát.
4. Kókuszcukor
A szerves kókuszcukor finomítatlan és vegán. Süteményekhez kiváló, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a cukornak.
5. Juharszirup
A legjobb a 100%-os juharszirup, különösen a palacsinta és a gofri tésztájába tökéletes. Ráadásul
antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
Válasszon egyet, és próbálja ki! Készítse el a következő receptet Iklódi Dórától, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjétől az ünnepi asztalra!

Húsvéti mini márványkuglóf
Korábban a tavaszi pohárdesszert receptjét osztottuk meg önökkel, most pedig a húsvéti márványkuglófot készítheti el.
Hozzávalók:
- 210 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 90 g sima búzaliszt
- 150 g eritrit (vagy 37,5 g édesítőszer)
- 100 g vaj vagy margarin
- 3 tojás
- 3 dl mandulaital
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 190 fokra.
Olvassza meg a vajat, majd verje habosra a tojásokkal és az édesítőszerrel.
Adjon hozzá 2,5 deciliter mandulatejet, és keverje jól össze.
Egy másik tálban keverje össze a liszteket a sütőporral, majd apránként adja hozzá a tejes keverékhez. Keverje, míg csomómentes lesz.
Vegye kétfelé a masszát.
Az egyikbe kerül a vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék tej.
Vajazzon és lisztezzen ki egy kuglófformát, majd kezdje el a rétegezést.
Tetszés szerint kezdje a vaníliás vagy a csokis masszával, és felváltva csorgassa bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogy.
Süsse 40-45 percig az előmelegített sütőben. Tűpróvával ellenőrizze, hogy a belseje is átsült-e.
Hamarosan megosztjuk önnel a locsolóváró kókuszos golyó recepjét is. Figyelje a Táfelspicc oldalát!