Az ünnepekre való felkészülés mindig nagy munka – főleg, ha ételallergiás vagy -érzékeny van a családban. Sok esetben neki külön kell sütni-főzni, de van, amikor az egyszerűség kedvéért az egész család mentes menüt kap. Bárhogy is: néhány szuper recept lényegesen meg tudja könnyíteni az ember dolgát. Kiss Monától, aki speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író, egy komplett menüsort kapunk az előételtől a desszertig. Így már biztosan nem kell azon aggódnunk, hogy milyen mentes ételeket készítsünk húsvétra.

Sajtgolyó salátaágyon
Hozzávalók:
- 20 dkg reszelt növényi sajt
- 10 dkg barna rizsliszt
- só
- 1,5 evőkanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 10 g tojáspótló
- körülbelül 1,2 dl víz
Elkészítés:
Tegyük az össze alapanyagot egy tálba, gyúrjuk össze, majd süssük ki forró olajban.

Tárkonyos csirkeleves
Hozzávalók:
- 1 fél csirkemell
- só
- 1 kiskanál bors
- 1 kiskanál pirospaprika
- 3 evőkanál tárkony
- 4 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- zeller
- karalábé
- olaj
- 1-1,5 dl rizskrém
Elkészítés:
Pucoljuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket.
Pirítsuk meg a hagymát olajon, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a fűszereket, végül a húst.
Alaposan forgassuk át, azután öntsük fel körülbelül 2 és 2,5 liter vízzel, és főzzük puhára.
Merjünk a rizskrémhez a meleg levesből, keverjük jól össze, majd öntsük vissza.
Forraljuk fel, utána már tálalhatjuk is.

Húsvétváró pizza
Hozzávalók:
- 50 dkg mix per pane
- 1 csomag porélesztő
- körülbelül 4,5 dl víz
- 2 evőkanál olaj
- só
- + főtt sonka, tarja, tojás, növényi sajt, ketchup, mint feltét
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Dolgozzuk össze az alapanyagokat, majd hagyjuk kelni a tésztát egy órát.
Nyújtsuk ki sütőpapíron, töltsük meg a széleit sajttal, kenjük meg ketchuppal, és pakoljuk rá a feltétet: a sonkát, a tarját, a reszelt sajtot, és üssük rá a tojást.
Süssük 20-25 percig.

Mézes keksz
Hozzávalók:
- 50 dkg mézessütemény-liszt
- 33 dkg margarin
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg édesítő (1:4)
- mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Dolgozzuk össze jó alaposan a hozzávalókat, majd tegyük a hűtőbe 40 percig.
Rizslisztes lapon dolgozzuk át, nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle formákat.
Süssük készre 10 perc alatt.
Marlenka-golyó
Hozzávalók a golyóhoz:
- 20 dkg mézes keksz
- 5 dkg mézpótló
- 6 dkg margarin
- 9,5 dkg darált dió
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg datolya rizstejbe egy éjjelre beáztatni
- 5 dkg datolya
- 1 evőkanál mézpótló
- 1,5 dkg kókuszolaj
- 2 dkg kókuszkrém
- 5 dkg darált dió
Elkészítés:
Daráljuk le a kekszet, majd tegyünk félre belőle 3 dekagrammot.
A maradékot dolgozzuk össze a többi alapanyaggal, és tegyük félre 30 percre.
A beáztatott datolyát jól csepegtessük le, majd a többivel együtt pépesítsük botmixerrel.
Adjuk hozzá a mézpótlót, a kókuszolajat, majd miután összefőztük, keverjük bele a diót is. Várjuk meg, míg kihűl.
A kekszes masszából formázzunk golyókat, és habnyomó segítségével töltsük bele a datolyás krémet. (Szúrjuk bele a habnyomó fejét, és nyomjuk bele a krémet.)
Ha kész, akkor forgassuk meg a maradék kekszmorzsában.