Mentes húsvét: komplett menü ételallergiásoknak

2019.04.16. 10:03

Az ünnepekre való felkészülés mindig nagy munka – főleg, ha ételallergiás vagy -érzékeny van a családban. Sok esetben neki külön kell sütni-főzni, de van, amikor az egyszerűség kedvéért az egész család mentes menüt kap. Bárhogy is: néhány szuper recept lényegesen meg tudja könnyíteni az ember dolgát. Kiss Monától, aki speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író, egy komplett menüsort kapunk az előételtől a desszertig. Így már biztosan nem kell azon aggódnunk, hogy milyen mentes ételeket készítsünk húsvétra.

Előételnek sajtgolyó friss salátaágyonForrás: Kiss Mona

Sajtgolyó salátaágyon

Hozzávalók:

  • 20 dkg reszelt növényi sajt
  • 10 dkg barna rizsliszt
  • 1,5 evőkanál útifűmaghéj
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 10 g tojáspótló
  • körülbelül 1,2 dl víz

Elkészítés:

Tegyük az össze alapanyagot egy tálba, gyúrjuk össze, majd süssük ki forró olajban.

Tárkonyos csirkelevesForrás: Kiss Mona

Tárkonyos csirkeleves

Hozzávalók:

  • 1 fél csirkemell
  • 1 kiskanál bors
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál tárkony
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej nagyobb vöröshagyma
  • zeller
  • karalábé
  • olaj
  • 1-1,5 dl rizskrém

Elkészítés:

Pucoljuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket.
Pirítsuk meg a hagymát olajon, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a fűszereket, végül a húst.
Alaposan forgassuk át, azután öntsük fel körülbelül 2 és 2,5 liter vízzel, és főzzük puhára.
Merjünk a rizskrémhez a meleg levesből, keverjük jól össze, majd öntsük vissza.
Forraljuk fel, utána már tálalhatjuk is.

Húsvétváró pizza gazdag feltéttelForrás: Kiss Mona

Húsvétváró pizza

Hozzávalók:

  • 50 dkg mix per pane
  • 1 csomag porélesztő
  • körülbelül 4,5 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • + főtt sonka, tarja, tojás, növényi sajt, ketchup, mint feltét

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Dolgozzuk össze az alapanyagokat, majd hagyjuk kelni a tésztát egy órát.
Nyújtsuk ki sütőpapíron, töltsük meg a széleit sajttal, kenjük meg ketchuppal, és pakoljuk rá a feltétet: a sonkát, a tarját, a reszelt sajtot, és üssük rá a tojást.
Süssük 20-25 percig.

Mézes keksz és a belőle készült Marlenka-golyóForrás: Kiss Mona

Mézes keksz

Hozzávalók:

  • 50 dkg mézessütemény-liszt
  • 33 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg édesítő (1:4)
  • mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Dolgozzuk össze jó alaposan a hozzávalókat, majd tegyük a hűtőbe 40 percig.
Rizslisztes lapon dolgozzuk át, nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle formákat.
Süssük készre 10 perc alatt.

Marlenka-golyó

Hozzávalók a golyóhoz:

  • 20 dkg mézes keksz
  • 5 dkg mézpótló
  • 6 dkg margarin
  • 9,5 dkg darált dió

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 dkg datolya rizstejbe egy éjjelre beáztatni
  • 5 dkg datolya
  • 1 evőkanál mézpótló
  • 1,5 dkg kókuszolaj
  • 2 dkg kókuszkrém
  • 5 dkg darált dió

Elkészítés:

Daráljuk le a kekszet, majd tegyünk félre belőle 3 dekagrammot.
A maradékot dolgozzuk össze a többi alapanyaggal, és tegyük félre 30 percre.
A beáztatott datolyát jól csepegtessük le, majd a többivel együtt pépesítsük botmixerrel.
Adjuk hozzá a mézpótlót, a kókuszolajat, majd miután összefőztük, keverjük bele a diót is. Várjuk meg, míg kihűl.
A kekszes masszából formázzunk golyókat, és habnyomó segítségével töltsük bele a datolyás krémet. (Szúrjuk bele a habnyomó fejét, és nyomjuk bele a krémet.)
Ha kész, akkor forgassuk meg a maradék kekszmorzsában.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: