Minden húsvétkor sírunk a konyhában, de megéri

torma
Vágólapra másolva!
A húsvét kötelező alapkellékei a tojás, a sonka, a kalács és a torma. Ha az utóbbiról megfeledkezünk, és csak az utolsó utáni pillanatban jut eszünkbe, akkor könnyen lehet, hogy a boltokban már nem fogunk találni. Érdemes lehet kimenni a piacra, és bepróbálkozni a termelőknél, de ha ott sem járunk sikerrel, akkor már csak egy választásunk marad: elkészítjük mi magunk.
Vágólapra másolva!

Ha először csináljuk, könnyelműen fogunk hozzá, ha egyszer már megríkatott, akkor viszont praktikákkal felvértezve. Hiába tudjuk, hogy a torma

egy erőteljesen csípős növény,

csak akkor jövünk rá, mennyire, ha patakokban folyik az arcunkon a smink és a könny. Bárhogy is: a tormakészítés kemény menet, de megéri a vesződséget. És nem csak azért, mert jól megy a húsvéti sonkához.

A torma fokozza a telítettség érzését Forrás: Shutterstock

A torma egészségügyi hatásai

A torma segíti a fogyást, a vérnyomáscsökkenést, javítja az immunrendszert, erősíti a csontokat, rendbe teszi az emésztést és hozzájárul a szív egészségéhez. Ezek az egészségügyi előnyök főként magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetők: sok rostot, C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, mangánt, enzimeket és olajokat tartalmaz.

C-vitamin-tartalma lenyűgözően magas: erősíti az immunrendszer működését, és felveszi a harcot a szabad gyökökkel.

A tormában rendkívül kevés a kalória, nincs benne zsír, ám Ómega-3 és Ómega-6 zsírsav igen. Káliumtartalma segít szabályozni a vérnyomást, hozzájárul a szív egészségéhez, a benne lévő rostok pedig az emésztésre és a bélmozgásra hatnak; magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően

fokozza a telítettség érzését.

Ez épp elég ok arra, hogy ha eddig még nem sikerült megszeretnünk, próbáljunk megbarátkozni vele.

A torma elkészítése

Az első feladat: le kell reszelni a gumót. Ez egyszerűen hangzik, de valójában egyáltalán nem az. Jó tanács: semmiképp se a konyhában fogjunk neki, inkább vigyük ki az egészet a szabadba. Így sem lesz egy könnyű menet, de valamivel jobban járunk.

Amennyiben kézzel esünk neki, érdemes felvérteznünk magunkat egy olyan búvárszemüveggel, amely a szemet és az orrot is védi.

Ha pedig van olyan konyhai robotgépünk, amelyhez van reszelő, akkor nyugodtan vegyük elő. Ezzel járunk a legjobban. Ugyanis, amint a torma megsérül, a benne lévő szinigrin allil-izotiocianáttá alakul, ami elképesztően csíp. Nemcsak a szemet, hanem homlok- és az orrmelléküregeket is támadja, ha a levegőbe jut.

Ha lereszeltük, locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. Ízesíthetjük ecettel, sóval és cukorral.

Ha lereszeltük a tormát, locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg Forrás: Shutterstock

Házi torma

Hozzávalók:

  • 1 csésze reszelt torma
  • ¾ csésze ecet
  • 2 kiskanál cukor
  • egy csipet só

Elkészítése:
Reszeljük le a tormát.
Locsoljuk meg egy kis frissen facsart citromlével.
Keverjük hozzá a többi alapanyagot.
Tegyük az egészet jól záródó, csatos üvegbe, és tartsuk a hűtőben.