Kiválasztották az idei bioborverseny csúcsborait

2019.04.18. 07:54

Két balatoni bor, egy olaszrizling és egy cabernet franc lett az idei, Hortobágyon rendezett XIII. Országos és Nemzetközi Bioborverseny csúcsbora – közölték a szervezők az MTI-vel.

Kovács Pál borszakújságíró, versenytitkár kiemelte: tőlünk nyugatra a biobor presztízse és minősége is évről évre folyamatosan erősödik, amelyet – ha lemaradással is, de – a magyar bioborágazat is próbál követni.

A 13. bioborverseny is azt mutatja, hogy egyre több borász készít kiemelkedően jó bioborokat.

Idén 2 ország 7 borvidékének 10 pincészete képviseltette magát a hortobágyi Ökotúra vendégházban megrendezett borbírálaton – ismertette.

A vörösborok kategóriájában a zsűri két bornak adott arany minősítéstForrás: Shutterstock

A fehérborok kategóriájában több bronz és ezüst minősítés mellett négy aranyérem született. A csúcsbor minősítést a Dobosi Pincészet Bio 14,92 Olaszrizling 2016 bora kapta. A vörösborok kategóriájában a zsűri két bornak adott arany minősítést. Csúcsbor címet kapott a

Szászi Birtok Balaton felvidéki Cabernet Franc 2017 bora.

A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2020 február 12-15. között, a németországi Nürnbergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI 2020 Biofach nemzetközi versenyén. A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bioborversenyére.

A Hortobágyon tizenharmadik alkalommal rendezték meg az országos és nemzetközi bioborversenyt,

amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bioborversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehetett részt venni.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: